• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svađa u Tuzlanskom kantonu: Ko je dao dozvolu za spomenik Srbima

Autor Dušan Volaš

Spomenik "Šajkača", koji je nedavno osveštan u srpskom povratničkom naselju Sižje kod Lukavca, na prostoru koji pripada Federaciji BiH, digao je mnogo prašine u Tuzlanskom kantonu.

 Svađa u Tuzlanskom kantonu: Ko je dao dozvolu za spomenik Srbima Izvor: Opština Petrovo

Aktuelni načelnik Lukavca Edin Delić (SD BiH) na društvenim mrežama je demantovao "krivi navod" i objavio rješenje o dozvoli za gradnju spomenika koje je izdato 2013. godine.

"Provjerom u dokumentaciji Opštine ustanovili smo da je 16. januara 2013. godine (tri godine prije mog dolaska u Opštinu Lukavac) izdala rješenje, koje možete pročitati, a izdato je za izgradnju spomenika palim borcima MZ Sižje '92.-'95. godina. Prema saznanjima prikupljenim do sada, nije bilo izdavanja druge dokumentacije od Općine Lukavac", napisao je Delić, objavio je "Dnevni avaz".

Prije izbora Delića za načelnika Lukavcem su vladali Stranka demokratske akcije (SDA) i njeni kadrovi, a rješenje o gradnji spomenika potpisao je Fikret Plavšić, tadašnji pomoćnik opštinskog načelnika Dževada Mujkića. Na dokumentu se nalazi i ime Refika Aganovića, voditelja cijelog postupka, navodi sarajevski list.

Iako Delić pripada SD BiH, ističe kako nema ništa protiv izdavanja ovakvog rješenja te da opštinska administracija nije učinila ništa pogrešno.

"Možda bi dnevnopolitički bilo korisno napadati one prije i na takvim komparativima baviti se ovom temom koja itekako dotiče emocije velikog broja ljudi i može imati ozbiljne posljedice u smislu gubitka podrške većeg broja građana. Spomenik se ne podiže zločinu ili zločincima, već 'poginulim borcima'. Ne implicira nikakvo umanjenje odgovornosti bilo koga ko je odgovoran niti veliča bilo čija zlodjela", istakao je Delić.

Spomen-obilježje za 39 mještana

Spomen-obilježje u Sižju osveštano je početkom februara za 39 mještana koji su kao pripadnici Vojske Republike Srpske dali živote, braneći svoja vjekovna ognjišta.

Pored imena i fotografija boraca, na spomen ploči nalaze se i imena tri civilne žrtve rata, saopšteno je ranije iz Opštinske uprave Petrovo.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Sižje Ljuban Kulišić rekao je da je gradnja spomenika počela 2013. godine, spomen-ploča je izrađena 2014, a postavljena tek 2019. godine, prenijela je Srna.

Sredstva za izgradnju spomenika prikupili su mještani, a pomoć od 2.000 KM obezbijeđena je iz budžeta opštine Petrovo.

Prije izbijanja ratnih sukoba, na prostoru Sižja, koje teritorijalno pripada federalnoj opštini Lukavac, bilo je 720 domaćinstava.

Na svoja ognjišta se nakon rata, do danas, vratilo oko 180 stanovnika, uglavnom starijih lica.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE