• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turkovićeva kod Masa u Njemačkoj: Smatramo da OHR treba da postoji

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministar spoljnih poslova Njemačke Hajko Mas izjavio je danas nakon sastanka sa ministricom inostranih poslova BiH, Biserom Turković, u Berlinu, da OHR treba i dalje da postoji u BiH.

 Turkovićeva kod Masa u Njemačkoj: Smatramo da OHR treba da postoji Izvor: MIP BiH

"U razgovorima koje vodimo imamo podršku za Kristijana Šmita i vjerujem da tamo gdje nismo dobili saglasnost nije riječ o njegovoj ličnosti, nego je pitanje da li ta kancelarija treba da postoji. Na osnovu svega što smo danas čuli smatramo da je svrsishodno da OHR treba da postoji", rekao je Mas nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Biserom Turković.

On je naveo da Njemačka kandidaturom Šmita hoće da kaže da žele da budu angažovani, prenosi N1.

Turkovićeva je rekla da je zahvalna Njemačkoj što je odlučila da ponudi kandidata.

"Ne postoji čovjek na kugli zemaljskoj o kojem postoji usaglašeno mišljenje, ali ono što je važno jeste da postoji potreba za visokim predstavnikom, određenim ciljevima, dinamikom i da znamo da je to vrijeme u kojem su planirani procesi ubrzavanja razvoja BiH", izjavila je Turkovićeva.

Dodik: Turkovićeva obmanula Masa

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je Bisera Turković u razgovoru sa njemačkim šefom diplomatije Hajkom Masom iznijela svoj ili partijski stav, a nikako stav BiH, te da bi želio da to zna i ministar Mas.

"Uz puno uvažavanje ministra inostranih poslova Hajka Masa i države NJemačke, moram da kažem da je on obmanut izjavom Bisere Turković, koja odlično zna da BiH nema konsenzus o budućnosti OHR", istakao je Dodik upitan da prokometariše sastanak Turkovićeve sa Masom na kojem je rekla da postoji potreba za visokim predstavnikom u BiH.

Dodik je pojasnio da dva od tri konstitutivna naroda ne žele da ta institucija nastavi sa funkcionisanjem i za ostanak protektorata su samo Bošnjaci koji za proteklih 26 godina nisu pokazali spremnost da pregovaraju sa Srbima i Hrvatima oslanjajući se upravo na OHR, koji je praktično svih ovih godina bio njihov advokat.

"Želio bih još jednom da istaknem da naše protivljenje nema nakakve veze sa ličnošću Kristijana Šmita, kojeg NJemačka vidi na tom mjestu, i koji sigurno ima ogroman politički potencijal. Mi jednostavno smatramo da nam ne treba visoki predstavnik, koji je godinama kočničar napretka u BiH. A ako jedna od pet strana potpisnica Aneksa 10 ne traži njegov dolazak, onda on nije ni moguć na legalan način", naglasio je Dodik.

Povezano

Tagovi

OHR

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cy

Vodi ga svojoj kuci.RS nikad nije dozivljavala OHR kao nekoga dobronamjernog,nego nekoga ko namece i prenosi nadleznosti u korist bosnjaka.

MONDO REPORTAŽE