• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasade pet zemalja: Nastavljamo sa podrškom OHR-u i EUFOR-u

Autor Siniša Stanić

"Podsjećamo da svaku odluku o eventualnom zatvaranju OHR donosi Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira..."

 Ambasade pet zemalja: Nastavljamo sa podrškom OHR-u i EUFOR-u Izvor: OHR

Ambasade Francuske, NJemačke, Italije, Velike Britanije i SAD u BiH, kao i specijalni predstavnik EU u Sarajevu ponovili su danas opredjeljene za "teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države sa dva entiteta koji nemaju pravo na otcjepljenje od BiH" i poručili da nastavljaju sa podrškom visokom predstavniku i EUFOR-u.

"U vrijeme kada se zemlja suočava sa brojnim problemima, uključujući pandemiju, pozivamo sve institucije vlasti da se fokusiraju na zadovoljenje potreba njenih građana, uključujući potrebu za reformama neophodnim za ekonomski oporavak i napredak na putu ka EU, a ne na izjave koje unose podjele", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Možda će vas zanimati

U zajedničkoj izjavi o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske navedeno je da je put naprijed za BiH jasno formulisan u Mišljenju EU i OHR agendi pet plus dva, te da je to ono na šta treba da se fokusiraju institucije koje traže okončanje međunarodne supervizije.

Iz ovih ambasada poručuju da, u međuvremenu, nastavljaju da pružaju podršku i visokom predstavniku i EUFOR-u.

"Podsjećamo da svaku odluku o eventualnom zatvaranju OHR donosi Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira. Preduslovi za zatvaranje OHR jasno su definisani agendom pet plus dva, koja mora biti u potpunosti provedena. Do tada, visoki predstavnik nastavlja sa ključnom ulogom u provođenju civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma, u skladu sa svojim mandatom i ovlaštenjima koja mu je dala međunarodna zajednica", kaže se u zajedničkoj izjavi.

Po svim navedenim pitanjima, dodaje se, visoki predstavnik blisko sarađuje sa domaćim akterima, uključujući predstavnike Republike Srpske.

Ambasade Francuske, NJemačke, Italije, Velike Britanije i SAD u BiH, kao i specijalni predstavnik EU u Sarajevu pozvali su sve strane u BiH, na svim nivoima vlasti, da održavaju konstruktivnu atmosferu i ulažu napore u ostvarenje bolje budućnosti za sve građane.

Narodna skupština usvojila je juče zaključke u vezi sa ocjenom rada visokog predstavnika, primjenom Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika, kao i informacija o primjeni Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U zaključcima se, između ostalog, navodi da Narodna skupština smatra da je vrijeme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vrijeme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu.

(Srna, Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

OHR

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE