• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savčić: Oslobađanje Kostjerevca uvreda za Srbe

Autor Vesna Kerkez

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra uvredljivom i ponižavajućom presudu Suda BiH, kojom je odbijena optužba protiv bivšeg pripadnika Prve muslimanske brigade takozvane Armije BiH Adema Kostjerevca za silovanje Srpkinje u Zvorniku.

 Savčić: Oslobađanje Kostjerevca uvreda za Srbe Izvor: Ljerka Bjelica/Srna

"Izgleda da su za Sud BiH važnije procesne stvari, nego činjenično stanje. Apsolutno je poznato da je upravo Kostjerevc silovao trudnu Srpkinju, i to je utvrđeno nepobitno od Tužilaštva BiH", rekao je Savčić Srni.

Savčić podsjeća da je isti slučaj u predmetu "Trnovo", gdje je sve utvrđeno i ko su žrtve i ko zločinci, ali Sud BiH to "sve prebacuje na nekakve procedure".

"Poštujem ja podjelu vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku, ali ovo je prevršilo svaku mjeru. Ovo više nije ni vlast, ovo se otrglo kontroli. Svako tamo ima pravo da priča šta hoće, postupa i radi kako hoće i da ne odgovara za to", rekao je Savčić.

Možda će vas zanimati

Savčić kaže da je besmisleno samo komentarisati, čuditi se, biti zaprepašten, a ništa ne preduzimati povodom ovakvih presuda Suda BiH.

"Ovo mora da bude jasna poruka institucijama Republike Srpske. Moramo svi zajedno da se pozabavimo tim problemom o nepravdi Suda BiH i da na sjednicama Narodne skupštine Republike Srpske, kao najvišeg zakonodavnog organa Srpske, kažemo - `stani!`", poručio je Savčić.

Sud BiH odbio je juče optužbu protiv bivšeg pripadnika Prve muslimanske brigade Zvornik Armije BiH Adema Kostjerevca, koji je bio optužen za silovanje Srpkinje na području Zvornika 1992. godine.

Adem Kostjerevac je optužen da je kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije BiH u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine ženu srpske nacionalnosti u selu Bajrići u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos.

U optužnici je navedeno da je žena bila trudna i da je silovanje uzrokovalo prekid trudnoće. Suđenje je počelo u julu 2020. godine, mjesec dana nakon što je izručen iz SAD u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE