• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sporna tačka" u banjalučkoj skupštini: Da li je subota radni dan ili nije?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Sjednica Skupštine grada Banje Luke prekinuta je i biće nastavljena sutra u 10.00 časova, a treće zasjedanje obilježila je burna rasprava o tome da li su amandmani skupštinske većine na budžet upućeni u skladu Poslovnikom.

 Skupština grada Banjaluka amandmani subota Izvor: Grad Banjaluka/ Aleksandar Čavić

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da su amandmani dostavljeni mimo Poslovnika Skupštine, odnosno da nisu ispoštovni previđeni rokovi, za šta je kako kaže – dao i eksplicitno dokaze.

"Član 159 Poslovnika kaže da se određeni prijedlozi na budžet, amandmani, moraju dostaviti najmanje dva radna dana prije sjednice. Dakle, mi smo amandmane trebali dobiti do četvrtka. Međutim, dobili smo ih u subotu. Pečati, vrijeme i potpisi na dokumentima dokazuju da su oni dostavljeni u subotu," pojasnio je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, poslije iznesenih dokaza, odbornici skupštinske većine su rekli da je subota radni dan o čemu se otvorila široka rasprava.

Kako je obrazložio, u članu 67. Zakona o radu jasno je navedeno da je pet radnih dana u sedmici. Zatim, se u Pravilniku o radu i kućnom redu Skupštine člnom 7. kaže da zaposleni u Gradskoj upravi imaju pravo između 10 i 11 časova, na pauzu od 30 minuta, a da su subota i nedjelja neradni dani.

"Ovo je pravno nasilje i ne smijemo dozvoliti da se amandmani koji nisu u skladu sa Poslovnikom nađu na Skupštini. Ne smijemo nijednom dopustiti kršenje takvih akata. Rekao sam, branićemo tijelima, ja prvi i to je moja dužnost. Zastupam pravdu, zastupam istinu," zaključio je Stanivuković.

Predsjednik Skupštine Grada, Mladen Ilić kazao je da je više puta tokom dana sjednica morala da bude prekinuta, zbog konsultacija unutar klubova odbornika, te da nije bilo potrebnog nivoa demokratije da se sjednica održi.

"Tražiću od sekretara Skupštine tumačenje svih potrebnih zakona odnosno da vidimo da li možemo tu subotu tretirati kao dan u kojem smo imali mogućnost da dostavimo amandmane, kao što ja lično smatram," kazao je Ilić.

"Skupštinska većina," kako je naveo, "poziva se na to da su jasno uputili dopis Kabinetu gradonačelnika dan ranije da će u subotu dostaviti amandmane."

"Nadam se da će se do sutra smiriti tenzije i emocije koje su prisutne. Građani očekuju od nas da radimo i ja ovako nešto ne smatram za rad niti Skupštine niti bilo kojeg pojedinca," naveo je Ilić.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE