• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novalić: Vlada FBiH će pomoći zdravstvo sa 60 miliona KM

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Premijer Federacije BiH obećao pomoć zdravstvenim institucijama

 Fadil Novalić obećao 60 miliona za zdravstvo Izvor: FENA

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić najavio je danas, na onlajn sastanku sa kantonalnim premijerima, da je u pripremi program pomoći zdravstvenim ustanovama i kliničkim centrima od 60 miliona KM, koji će se ubrzo naći na dnevnom redu Vlade FBiH.

"Osim ostvarenih kontakata sa određenim ambasadama, direktno smo se obratili i američkim kompanijama, proizvođačima vakcina protiv virusa korona. Ostvarili smo kontakt i sa Indijom. Ušli smo i u državni program sa Kinom, te bi sljedeće sedmice trebali početi i direktni pregovori za nabavku 500.000 kineske vakcine `sinofarm`", rekao je Novalić.

Možda će vas zanimati

On je ukazao i da ohrabruju posljednji zvanični podaci da su direktni porezi u prvom kvartalu ove godine u FBiH veći za 43 miliona KM ili 3,36 odsto u odnosu na prošlu godinu. Prema podacima Poreske uprave FBiH u posljednjih mjesec dana zabilježen je i rast broja zaposlenih za 1.400 osoba.

Prisutni su informisani o najavljenoj količini, te dinamici pristizanja vakcina u BiH iz Kovaks, te EU mehanizma u ovom mjesecu, ali i do kraja drugog kvartala.

Na sastanku je istaknuto da bi se, nakon vakcinisanja zdravstvenih radnika i prioritetnih grupa, među prioritetima trebala naći zanimanja kao što su medijski radnici, zaposleni u trgovinama, te ugostiteljskom sektoru.

Kantonalni premijeri poručili su da je u posljednjih sedam dana uglavnom stagnirajuće stanje u vezi sa virusom korona, ali i da je sve više pacijenata s težom kliničkom slikom ili potrebom za hospitalizacijom.

Sedmodnevna incidenca na nivou FBiH iznosi 324 slučaja na 100.000 stanovnika, a najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo.

Sastanku su prisustvovali i zamjenici federalnog premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, kantonalni ministri zdravstva, predstavnik Vlade Brčko Distrikta BiH, te imunolog akademik Jasenko Karamehić.

Današnji sastanak je nastavak dogovorenog zajedničkog djelovanja i bolje koordinacije između premijera u FBiH na sedmičnom nivou, a naredni sastanak putem video linka biće održan u ponedjeljak, 12. aprila.

(Srna)

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE