• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pahor u Sarajevu pitao: Možete li se vi u BiH mirno razići?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je danas da je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, prilikom nedavne posjete BiH, na susretu s članovima Predsjedništva BiH pitao: možete li se vi u BiH mirno razići?

 Pahor i Janša mirni razlaz BiH  Izvor: Predsjedništvo BiH

Pahor je Dodiku, Komšiću i Džaferoviću je još rekao da su u posljednje vrijeme sve su češći glasovi u Evropi o tome "da treba dovršiti raspad Jugoslavije."

Kako navodi Komšić, on i Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsjedavajući Milorad Dodik iznio suprotan stav.

Komšić je u izjavi za Fenu potvrdio je da je predsjednik Republike Slovenije postavio to pitanje.

Šta je non-paper?

Non-paper je neslužbeni diplomatski dokument kojim se iznosi neki prijedlog, formulacija, nacrt, amandman ili slično.

“Jeste, istina je! Između ostalog, ali ne samo zbog toga, smo i poslali non-paper”, kazao je za Fenu Komšić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je za FENA-u potvrdio da je Pahor kazao da neki krugovi u Evropskoj uniji smatraju da je potrebno završiti proces raspada Jugoslavije i tek onda primiti zapadni Balkan u EU.

"Kazao sam da je proces disolucije Jugoslavije završen. Tačno je i da je predsjednik Pahor pitao i da li je moguć miran razlaz u BiH, na što smo član Predsjedništva BiH Željko gospodin Komšić i ja jasno kazali da oni koji zagovaraju takve ideje vode ovu državu i cijeli region u novi rat", podvukao je Džaferović.

Dodao je da se s tim složio i Pahor, a na istom fonu je kazao, što je i na konferenciji za medije ponovio - da je za mir i sigurnost cjelokupne Evrope, Evropske unije i zapadnog Balkana jako važna strateška odluka o bržem uključivanju cjelokupnog zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Ambasadorica Slovenije u Bosni i Hercegovini pozvana je u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nakon navoda medija da je premijer Slovenije Janez Janša predao non-paper predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu u kojem navodno najavljuje da će jedan od prioriteta biti "završetak raspada Jugoslavije".

Ambasadorica Slovenije u BiH pozvana na u Predsjedništvo BiH kako bi se službeno izjasnila i o non-paperu.

Poziv upućen iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Slovenija će od 1. jula ove godine preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom, a Janša navodno planira na dnevni red nametnuti određenu viziju "dovršetka raspada Jugoslavije". 

Informaciju o tome šta je sadržaj Janšinog non-papera objavio je "Politicki.ba" te je na osnovu tog saznanja Komšić danas pozvao ambasadoricu Slovenije.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jp

Ja,sigurno bi Dzaferovic i Komsic isli ratovati,ko i prosli put.Pozadina.

Svaka čast

Samo to je Srbija trebala pokrenuti ali pošto je tamo tetkica na vlasti, onda mora Slovenija. Velika podrška. To je jedini put ka dugotrajnoj stabilizaciji regiona i otvaranju priče o razvoju i napretku umjesto blokada, harača koji traži sarajevo i sl.

MONDO REPORTAŽE