• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oglasio se i Pahor: Evo zašto sam pitao za ''razlaz u BiH''

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor oglasio se danas saopštenjem nakon što su se u BiH pojavile informacije da je tokom martovske posjte članove Predsjedništva BiH pitao o mirnom prekrajanju granica u državi.

 Borut Pahor mirni razlaz  u BiH Izvor: Predsjedništvo BiH

"Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor zagovornik je Bosne i Hercegovine, njenog teritorijalnog integriteta, evropske perspektive i mirnog razvoja, što uvijek dosljedno naglašava. Predsjednik Pahor želi da BiH što prije postane dio Evropske unije. Dosljedno naglašava važnost geopolitičkog pristupa proširenju Evropske unije, koji bi obuhvatio i BiH, koja trenutno ima najslabije formalne veze s EU," piše u saopštenju.

Povezano

Navodi se da Pahor "redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na zapadnom Balkanu i da je u tom kontekstu, iz zabrinutosti o tim idejama, pitao sagovornike, sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kada je početkom marta posjetio Sarajevo."

"O tome je predsjednik Republike takođe javno govorio u svom obraćanju Parlamentu Republike Sjeverne Makedonije 25. septembra 2020: 'Želio bih da naglasim svoju ocjenu, koja je važna ako je tačna: ako nema proširenja, teza da raspad bivše Jugoslavije još nije gotov i da je neophodno uspostaviti etničke granice umjesto postojećih polako će zavladati u ovom regionu. Iz istorijskog iskustva znamo da je vrlo malo šansi da se takav proces odvija na miran način bez sukoba koji bi takođe mogli ugroziti sigurnost i stabilnost u jugoistočnoj Evropi uopšte. Zbog toga sam mnogo puta rekao da je proširenje Evropske unije na zapadni Balkan ekskluzivno političko pitanje, koje takođe zahtijeva još promišljeniju strategiju Evropske unije.," navodi se u saopštenju.

Zaključuje se da u svjetlu evropske perspektive zapadnog Balkana, slovenački predsjednik priprema sastanak lidera inicijative Brdo - Brionski proces, zakazan za maj.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE