• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đelić: Novi pasoš je evropska budućnost Srbije

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić izjavio je u subotu da je u novi pasoš Srbije upisana i evropska budućnost naše zemlje

 Đelić: Novi pasoš je evropska budućnost Srbije Izvor: MONDO

Na svečanost "Novi srpski pasoš - novo lice Srbije", povodom dodele prva 204 pasoša najzaslužnijim gradjanima, Đelić je poručio da će Srbija ući u Evropu sa novim pasošem, ćirilicom,državnošću, indentitetom i Kosovom.

Đelić je čestitao dobitnicma prva 204 pasoša, istakavši da su oni najbolji ambasadori srpskih vrednosti, koje je izabrao narod u sredinama gde žive i iz kojih potiču.

Vicepremijer smatra da je nedopustivo da gradjani Srbije moraju da traže vize da bi putovali, izrazivši uverenje da će se to ukinuti do kraja godine.

Projekat "Novi srpski pasoš - Novo lice Srbije", sproveo je kabinet potpredsednika Vlade Srbije u cilju promocije nove putne isprave, koja je glavni uslov za ukidanje viza gradjanima Srbije za putovanja u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma.

Medju vlasnicima novog pasoša su najbolji student i doktorant u Potsdamu Miodrag Sremčević, rodjen u Kragujevcu i zaposlen na Kolumbija univerzitetu u SAD i dr Dragan Perić iz Gračanice, koji je operisao na hiljade ranjenih i bolesnih Srba na Kosovu.

Tu su i prva žena iz jugoistočne Evrope koja je osvojila najviši vrh sveta Mont Everest Dragana Rajblović iz Beograda, Dragiša Armuš iz Vrnjačke Banje, koji svake godine podeli pomoć u iznosu od 1, 5 milion evra.

Novi pasoš dobio je i Vladimir Lazić iz Beograda koji je za dve godine završio Matematički fakultet sa prosekom 10 i trenutno je doktorant na Kembridžu i mnogi drugi zaslužni.

Posle 90 godina, Srbija je dobila pasoš sa obeležjima državnosti i ovom akcijom Vlada Srbije želi da promoviše kvalitet naše nove putne isprave, ali i ljude koji predstavljaju prave vrednosti našeg društva.

Na koricama pasoša, koje su carsko crvene boje, nalaze se ime i grb Republike Srbije, natpis "pasoš" napisan ćirilicom u zlatnoj boji i oznaka da je pasoš biometrijski.

Na unutrašnjoj strani korica je natpis "Srbija" naizmenično ćirilično i latinično, koji će biti vidljivi samo na UV svetlu.

Prvi list u pasošu je polikarbonatni i tvrdji je u odnosu na ostale strane, kojih ima ukupno 32, a namenjene su za pečate i vize.

Pored prve, i druga strana je polikarbonatska, kao na kreditnim karticama, a na prvoj strani srpskim, francuskim i engleskim jezikom napisano je "pasoš". Druga stranica sadrži lične podatke vlasnika (fotografija, ime, prezime, mesto i datum rodjenja, serijski broj i ostali podaci koje sadrži i sadašnja isprava).

Prema elementima zaštite novi pasoš se najviše razlikuje od starog i ima sedam nivoa zaštite što ga čini jednim od najmodernijih u Evropi. Novina je i nevidljivi čip sa biometrijskim podacima vlasnika.

U dnu druge strane nalazi se mašinski čitljiva zona sa ličnim podacima, a zaštita te stranice je izuzetno važna kako bi se sprečilo falsifikovanje. Ta stranica ima kinegram, optički varijabilne boje, u procesu laminacije unose se mat i sjajni elementi, i napravljena je od više slojeva plastike.

Podaci se urezuju laserom, ali ne na prvi, već na donje slojeve polikarbonata, što znači da bi neko, ako hoće da izmeni podatke, morao da ošteti površinski sloj.

I ostale stranice, predvidjene za vize, imaju grb Srbije, sadrže i vodeni žig, zaštitne niti i druge skrivene elemente, koji pasoš čuvaju od falsifikovanja.

Na izradi idejnih rešenja za pasoš, koji će važiti deset godina, radila je zajednička komisija MUP-a i Zavod za izradu novčanica.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE