• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić: Zbog stradanja Srba uvesti termin srbocid

Autor Siniša Stanić

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Кaradžić ocijenio je da bi Srbi uz Holokaust trebalo da uvedu termin srbocid, s obzirom na stradanja u protekla tri rata u samo jednom vijeku.

 Karadžić: Zbog stradanja Srba uvesti termin srbocid Izvor: Getty Images/Getty Images Europe

Кaradžić u autorskom tekstu za "Večernje novosti" ističe da ni Holokaust, ni srbocid ne bi bili ostvarivi bez prethodne demonizacije kolektiviteta.

On je naveo da se demonizacija jednog kolektiviteta pokazuje kao prvi čin istrebljenja i "konačnog rješenja", i to treba da bude kažnjivo.

Кaradžić dodaje da Jevreji i Srbi, ali i ostali kolektiviteti imaju pravo i obavezu da uvedu "nultu toleranciju" za takvo ocrnjivanje i demonizaciju.

Možda će vas zanimati

On je ocijenio da se medijska demonizacija Srba desila sa ciljem da se Srbi spriječe da se oslanjaju na međunarodno pravo i tako utiču na ishod i "diktiraju tempo rješavanja krize", što je vješto i bez žaljenja srpskoj strani saopštio britanski diplomata lord Piter Кarington, a kasnije i američki Voren Cimerman.

"Ali, prava svrha demonizacije jednog kolektiviteta bila je pra-grijeh, pra-ratni zločin, jer se činilo da bude prihvatljivo i dozvoljeno ubijati bilo koje pripadnike tog kolektiviteta, bez osjećanja krivice", naveo je Кaradžić.

Кaradžić je odbacio tvrdnje da je kod Srba postojao udruženi zločinački poduhvat, te istakao da su potrebe za ratom i zločinačkim poduhvatom postojale kod nekih velikih sila, dok je srpska strana učinila sve da rata ne bude.

On je kao značajno ocijenio to što je, nakon osnivanja Republike Srpske 9. januara 1992. godine, Badinter objavio da BiH ne može da ide glatko u nezavisnost, jer nije kao druge (jugoslovenske) republike, između ostalog, i zbog formiranja Republike srpskog naroda u BiH.

To je, ocijenio je Кaradžić, bilo prvo priznanje Republike Srpske, daleko prije rata, i rijetka prilika kada su Srbima priznali "nove realnosti na terenu".

Кaradžić je ocijenio da bez miješanja stranih sila ne bi ni bilo lokalnih ratova, te istakao da je nekoliko nespornih autoriteta odgovornost za ratno razbijanje Jugoslavije pripisalo Njamačkoj, za koju je rekao da bi trebalo da rasvijetli da li je "progurala nezavisnost Hrvatske i Slovenije" i da li je u vođen "Genšerov rat".

On je podsjetio da su američki visoki zvaničnici posebno istakli Njamačku kao odgovornu, dok je evropski zvaničnik Sajrus Vens u više navrata javno govorio da je u Jugoslaviji bio "Genšerov rat".

Кaradžić je naveo da nije lijepo što se Njamačka nakod dva svjetska rata protiv Srba i južnih Slovena, uopšte bavila razaranjem Jugoslavije, te dodao da ipak glavna odgovornost leži na srpskim zapadnim saveznicima zato što su poništili rezultate srpskih borbi i žrtvovanja u tim ratovima.

(Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE