• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić: Zapadni saveznici nijedan sporazum nisu ispoštovali

Autor Siniša Stanić

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić kaže da su zapadni saveznici Srba kroz istoriju bili garanti za mnoge mirovne sporazume, ali nijedan od tih sporazuma nisu ispoštovali

 Karadžić: Zapadni saveznici nijedan sporazum nisu ispoštovali Izvor: Getty Images/Getty Images Europe

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izjavio je da je pravoslavlje stub srpskog identiteta, kojim se srpski narod brani, i posebno je na udaru.

"A snažno je jer je integrisalo sva stara slovenska vjerovanja, kao i narodnu kulturu, što nije izgubljeno sa pojavom hrišćanstva, nego je postalo njegov dio kao tekovina ljudskog roda", rekao je Karadžić za Večernje novosti.

On je ocijenio da su Srbi, uz Јevreje, jedini narod koji se "bori za vazduh", odnosno koji brani ono što ne smije biti ugroženo, a to je goli opstanak i sopstveni identitet.

Možda će vas zanimati

"Srpski narod se brani upravo tim identitetom, u čijoj osnovi se nalazi stara i duboka kultura. Kod Јevreja judaizam i Stari zavjet, a kod Srba pravoslavno hrišćanstvo i istorijska svijest o slobodi", rekao je Karadžić.

Prema njegovim riječima, zato je prvi korak u rušenju jednog takvog "bezvrijednog" naroda označavanje, stigmatizacija i izlaganje napadima od svih i svakoga, što se već dešavalo pred Prvi svjetski rat, kao i cijele tri posljednje decenije 20. vijeka.

On je naglasio da su kultura, identitet i svijest o svojim vrijednostima odbrana koju ne mogu uništiti bombama.

"Kultura, pripadanje, narod i sopstvena država su posljednja odbrana, ali samo ako smo svjesni toga i ako se svim silama toga držimo kao prioritetnog uslova za slobodu. Potrebna je svijest o tome da sve naše patnje potiču od te neoimperijalne kampanje, koja u međunarodni život uvodi bezakonje i nepoštovanje akata koje su nekad garantovali", rekao je Karadžić.

On je naveo da su "zapadni saveznici" Srba garanti mirovnih sporazuma poslije balkanskih, te nakon Prvog i Drugog svjetskog rata, Povelje UN, Međunarodnog pakta o ljudskim pravima, pa Helsinškog sporazuma o granicama i na kraju Dejtonskog sporazuma.

Prema njegovim riječima, nijedan od tih sporazuma nisu zaštitili, niti poštovali, već su sve prekršili na štetu onih koji im se ne mogu suprostaviti, kao što su Srbi.

"'Dugovno stanje' ovih saveznika prema Srbima je toliko da nikad neće biti otplaćeno i kompenzovano niti postoji takva svijest i namjera. Naprotiv, nastavlja se sa nepravednim odnosom prema Srbima, koji su tako uz Јevreje jedini narod koji se bori za vazduh", rekao je Karadžić.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srbi

Nažalost, ono što sam ja vidio do sad u svom životu, pokazuje da su Srbi sami sebi najveći neprijatelj. Šta smo mi jedni drugima kadri napraviti, to nisam nigdje vidio u svijetu. Plemenski mentalitet i odsustvo bilo kakvog dugoročnog planiranja i razmišljanja su najveći neprijatelji Srba.

MONDO REPORTAŽE