• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik dogovorio: Režim ulaska u Grčku za BiH isti kao i za Srbiju

Autor Dragana Božić

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je na sastanku sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom dogovorio da se za građane BiH utvrdi isti tretman ulaska u Grčku, kao i za građane Srbije.

 Dodik Grčka BiH granica turizam ljetovanje režim ulaska Izvor: Srna/Velibor Bandić

Dodik je pojasnio da to znači da će građani BiH moći slobodno da koriste ta prava i da lakše uđu u Grčku za vrijeme godišnjih odmora.

"Mislim da je to dobra vijest za sve građane", rekao je Dodik za RTRS.

Možda će vas zanimati

On je naveo da je na sastancima sa Micotakisom i sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom bilo riječi o razvoju bilateralnih odnosa.

"BiH i Grčka nemaju otvorenih pitanja. Posebno sam ukazao da su odnosi Grčke sa BiH isključivo u okviru Republike Srpske i da smo u tom pogledu ponosni na dobre odnose koje smo imali u prošlosti, ali i zahvalni na pomoć i podršku koju su oni nama pružali u proteklo vrijeme", rekao je Dodik.

On je zahvalio za činjenicu da Grčka nije pristala da bude dio snaga koje su u okviru NATO saveza bombardovale Republiku Srpsku i srpski narod.

"To je nešto za šta srpski narod treba da ostane trajno zahvalan", istakao je Dodik.

On je naveo da je na sastancima ukazao i na potrebu bolje ekonomske saradnje, te ocijenio da u tom pogledu postoje dobre pretpostavke.

Dogovoreno je, dodao je Dodik, da zamjenik ministra spoljnih poslova za ekonomsku diplomatiju dođe u posjetu Sarajevu i Banjaluci, kako bi se otvorile mogućnosti za što bolju saradnju.

"Očekujemo da se to desi u narednom vremenu", rekao je Dodik.

On je naveo da je sagovornike upoznao sa aktuelnim dešavanjima u BiH, te ukazao na činjenicu da je to veoma složena državna zajednica, u kojoj se primjenjuje Dejtonski mirovni sporazum, a koji je međunarodna zajednica dovela u poziciju degradacije.

Dodik je ukazao i da BiH sve ove godine pokazuje da egzistira i živi isključivo zbog međunarodnog angažmana, koji se ogleda kroz činjenicu da u njoj postoji visoki predstavnik i da u Ustavnom sudu imaju tri sudije.

"Jesmo za evropske integracije, ali smatramo da zemlja koja je pod nekom vrstom međunarodnog prorektorata veoma teško može da računa na ispunjavanje uslova, a to je da je suverena i stabilna, jer BiH to nije", rekao je Dodik.

On je izrazio želju BiH za evropskim integracijama, ali napomenuo da to ne zavisi samo od nje.

"Ti kriterijumi koji su visoko podignuti izmjenom posljednjih procedura i više su usmjereni ka tome da mi to ne dosegnemo nego da uspijemo da ih ispunimo", smatra Dodik.

On je naveo da je sagovornike upoznao sa činjenicom da Srbi ne mogu da prihvate članstvo u NATO, imajući u vidu da su Srbi u Republici Srpskoj, ali i Srbiji, bombardovani od ove vojne alijanse.

"Ukazao sam i na duple međunarodne standarde u pogledu Kosova i Metohije i Republike Srpske i svega onoga što je važno u svim razgovorima i debatama u Republici Srpskoj i Bih, ali i regionu povodom same BiH", rekao je Dodik.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE