• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Na forumu u Atini otvorena i tema dezintegracije

Autor Dušan Volaš

"EU je nekad bila `podijeljena` na sjever i jug, a sada sve više na istok i zapad", rekao je Dodik

 Dodik: Na forumu u Atini otvorena i tema dezintegracije Izvor: Srna/Katarina Panić

Srpski član i Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je na Delfi ekonomskom forumu u Atini razgovorano o sveukupnim odnosima u svijetu i stabilizaciji EU, te je nakon izlaska Velike Britanije iz EU dominantno pitanje postala dezintegracija, a ne samo integracija.

"U Evropi to nikada niko prije nije spominjao, uvijek se pričalo samo o integracijama, a sada već vidimo različita mišljenja o daljem razvoju EU", istakao je Dodik za RTRS.

On je konstatovao da je izlazak Velike Britanije, čija je ekonomija jednaka kao 20 zemalja EU zajedno, imao veliki uticaj na Uniju.

"Ima različitih mišljenja, neki misle da to može biti asocijacija šta se dešavalo u bivšoj Jugoslaviji kad je nakon izlaska Slovenije počeo proces raspada", rekao je Dodik.

On je dodao da su se na skupu u Atini čula mišljenja da je EU dovoljno čvrsta i da nije ugrožena, ali da ima i mišljenja da treba napraviti određenu podjelu u Evropi, u kojoj bi stara Evropa bila jezgro, a ostali bi se morali prilagoditi.

Dodik je ocijenio da je riječ o poznatim mišljenjima, ali da je činjenica da EU nakon migrantske krize ne izgleda isto, te da je o pitanju migrantske krize razgovarano i na Forumu.

"EU je nekad bila `podijeljena` na sjever i jug, a sada sve više na istok i zapad", rekao je Dodik.

Navodeći da zemlje "Višegradske grupe" imaju kompaktan stav kada je u pitanju odnos prema migrantima, Dodik je istakao da se EU koja je pozvala migrante ponaša cinično i da želi da jedan dio migranata trajno ostane u BiH.

"Ne žele da slušaju da su ti isti migranti preko EU, tačnije Grčke i Bugarske, došli do Srbije i BiH", rekao je Dodik i dodao da je dobio ohrabrujuću poruku od grčkih zvaničnika da će njihova zemlja spriječiti dalji prolazak migranata.

Dodik je naglasio da mu je drago što Republika Srpska ima svoj stav i da neće dozvoliti migrantske centre.

"To nije nehuman odnos, već zaštita naših vrijednosti. A možemo im pomoći samo oko tranzita", poručio je Dodik.

On je rekao da Grčka razumije probleme u BiH i regionu, te da su mnogi učesnici Foruma pokazali dobro razumijevanje lokalnih problema, kao i da vrlo dobro znaju šta je Republika Srpska i šta je BiH.

Prema njegovim riječima, Grčka je zainteresovana da pomogne evropski put BiH, ali ne i sve zemlje zapadne Evrope, koje ne žele proširenje Unije.

"To se vidi najbolje kroz činjenicu da su prije skoro dvije godine uspostavljena nova pravila koja se tiču proširenja i daleko su oštrija nego što su bila. Kriterijumi su postavljeni vrlo visoko i kad pogledate BiH i 14 kriterijuma, teško da se sve može ispuniti, kao, na primjer, prenos nadležnosti za neka evropska pitanja", precizirao je Dodik.

Navodeći da to nije ništa novo za BiH, Dodik je rekao da se ti problemi ponavljaju zadnjih 20 godina, kada je traženo da se promjenom Ustava da pravo institucijama BiH da odlučuju o svim evropskim pitanjima.

"A koliko vidimo, sve je evropsko pitanje. Prema tome moramo biti oprezni i razumijeti stvari i moramo čekati", zaključio je Dodik.

On je podsjetio da je tokom boravka u Atini dobio obećanja da će pravila za ulazak u Grčku biti izjednačena za građana Srbije i BiH.

"Grčka je do prije koji dan zbog virusa korona bila praktično zaključana i pretrpjela je velike gubitke u turizmu, zbog nemogućnosti da ljudi dođu", rekao je Dodik i naveo da u Grčkoj vjeruju da će u narednih mjesec dana biti ukinute sve mjere, što bi omogućilo oporavak turizma, ali i ukupne grčke ekonomije.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE