• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIK pozdravio imenovanje Šmita, kominike bez podrške Rusije

Autor Dragana Božić

Održana dvodnevna sjednica Savjeta za sporovođenje mira (PIK) u BiH.

 Završena sjednica PIK-a  Izvor: FENA

Upravni odbor Savjeta za sporovođenje mira u BiH pozdravio je imenovanje Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika i izrazio mu punu podršku u jačanju stabilnosti u BiH tako što će obezbijediti dosljedno sprovođenje civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma, navodi se u kominikeu nakon dvodnevne sjednice PIK-a sa kojim se nije složio ruski ambasador Igor Kalabuhov.

Upravni odbor PIK-a pohvalio je odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka za "izvanredan rad koji su on i njegov tim uradili na stabilnosti i razvoju BiH".

Potvrđena je puna podrška visokom predstavniku u obezbjeđivanju punog poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i provođenju njegovog mandata u skladu sa Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, što, kako je navedeno, ostaje nepromijenjeno.

U kominikeu se navodi da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za obezbjeđivanje sprovođenja Dejtonskog sporazuma, te se naglašava potreba za punom implementacijom programa "pet plus dva", što je i dalje uslov za zatvaranje OHR-a.

"Upravni odbor je još jednom potvrdio svoje opredjeljenje za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta", navodi se u kominikeu.

Ponovoljeno je da entiteti "nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH", kao i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da se moraju provoditi.

PIK je pozvao sve lidere da prestanu sa retorikom i potezima koji vode podjelama, te da "zajedno odaju počast svim poginulim i preživjelim žrtvama rata, kao temelj za mirnu budućnost".

U kominikeu se navodi da su se neki politički lideri "fokusirali i upuštali u razdoran i destruktivan diskurs, te da je takav slučaj bio sa "bespredmetnom retorikom i aktivnostima koje su se odnosile na takozvano `mirno razdruživanje` BiH, što je bio fokus nedavno usvojenih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske".

Upravni odbor PIK-a pozvao je političke lidere u BiH da obustave dalje rasprave i aktivnosti u tom pogledu, te izrazio zabrinutost zbog "veličanja osuđenih ratnih zločinaca, negiranja presuda za genocid i ratne zločine, kao i drugih aktivnosti kojima se izazivaju podjele i podriva međusobno povjerenje i pomirenje".

"Retorika kojom se osporava postojanje Republike Srpske i zagovara dalje teritorijalne podjele zemlje ili spominje mogućnost rata, takođe, je destabilizirajuća i neprihvatljiva", navodi se u komunikeu PIK-a.

PIK je pozvao vlasti BiH da bez odlaganja pristupe rješavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i da iskoriste 2021. godinu, kao neizbornu, za provođenje ograničene ustavne i izborne reforme, provođenjem presude u predmetu "Sejdić-Finci" i drugih presuda Evropskog suda za ljudska prava koje se odnose na izbore.

Upravni odbor PIK-a je naveo da, u procesu izborne reforme, odluke Ustavnog suda BiH koje se odnose na izbore moraju biti uzete u obzir.

PIK očekuje da se okonča formiranje vlada i imenovanja na upražnjena mjesta na svim nivoima vlasti, uključujući i sudije Ustavnog suda Federaciji BiH.

Ponovo su pozvali vlasti BiH da provedu reforme koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su, kako je navedeno, ključni dio procesa pristupanja EU, uključujući i donošenje amandmana na Zakon o visokom sudskom i tužilačkom savjetu i Zakon o javnim nabavkama, te novi zakon o sukobu interesa.

PIK smatra da bi oba entiteta u BiH trebalo ravnomjerno da dijele odgovornost za ispunjavanje humanitarnih obaveza u smislu smještaja migranata.

Sljedeći sastanak Upravnog odbora PIK-a biće održan 7. i 8. decembra. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE