• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"U zatvoru će ga ubiti mudžahedini željni osvete": Bivši cimer o Mladićevom premještaju u ozloglašeni zatvor

Autor Edin Delibašić

Strahuje da će biti prebačen u sličan zatvor kao što je i Karadžić

 "U zatvoru će ga ubiti mudžahedini željni osvete": Bivši cimer o Mladićevom premještaju u ozloglašeni zatvor Izvor: Tanjug/AP Photo, Peter Dejong

Nekadašnjem ratnom generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću 8. juna je izrečena presuda za genocid u Srebrenici. Mladić je drugostepenom presudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora, ali i dalje nije poznato gdje će tu kazni izdržavati.

Naime, "mehanizam" haškog suda tu odluku još nije donio, ali velike su šanse da će to biti neki od zatvora u Velikoj Britaniji, kao što je onaj u kom je zatvoren Radovan Karadžić.

Veselin Šljivančanin, pukovnik JNA u penziji, inače bivši Mladićev cimer iz haške ćelije, kaže za Kurir da strahuje da bi osuđeni general mogao da završi baš u Engleskoj u nekom od zatvora koji su "puni mudžahedina, koji jedva čekaju da se svete ljudima poput njega".

"Oni (Hag) su moć, sila, biraju koga će gdje i kada, imaju one na koje su se okomili, ništa ne može da se uradi. To je veliko licemerje poslije svega što se desilo sa generalom Krstićem, kog su pokušali da ubiju. Takođe su mi i sveštenici koji obilaze zatvorenike svašta pričali godinama unazad šta se ljudima tamo dešava, šta im sve rade. Pa tamo su sve mudžahedini, koji su ogorčeni na sve ljude koji su učestvovali u sukobima na prostoru BiH i koji jedva čekaju da se svete. Zaista se nadam da će, ukoliko odluče da ga šalju u Englesku, on uložiti prigovor i da će ga uvažiti", kaže Šljivančanin.

Šlivančanin kaže da se nije čuo sa bivšim cimerom nakon izricanja presude, ali da je u kontaktu sa njegovim sinom Darkom. Prisjeća se haških dana i dana kad su doveli Mladića u njegovo odjeljenje.

"Prvi sam ga dočekao u Hagu, doveli su ga baš u moje odjeljenje, koje je pritom imalo najgori sastav ljudi. Ipak, prvi ručak sam mu spremio. Naime, tamo smo već bili organizovani i taj dan sam sa dvojicom pravio hranu - čorbu od pilećeg mesa, pohovanu piletinu, pržene krompiriće i zelenu salatu. Kada smo završili, rekao sam da prvo odvojimo za Mladića obrok, a onda da mi među sobom podijelimo ostatak. Iako je jedan od njih bio Hrvat i nije mu baš bilo pravo, pristao je na taj moj zahtjev", prisjetio se Šljivančanin.

Mladić je, kaže, kad su ga smjestili u Hag bio u veoma lošem zdravstvenom stanju.

"Doveli su ga bolesnog, nije mogao da pomjeri desnu ruku i psihički nije bio stabilan. Pitao me je hoću li mu dati mog advokata i, naravno, bio je s njim na razgovoru, a ja sam ga hrabrio i govorio mu da ne klone duhom, već da brani svoju čast pred sudom", kaže Šljivančanin.

Odbrana pokreće obaranje presude

Mladićev Advokat Branko Lukić kaže da odbrana pokreće istragu i prikuplja nove dokaze ne bi li ubijedila sud da ipak preispita konačnu odluku. Lukić navodi da će biti pokrenuta istraga koja će biti kompletno nova, a sve sa ciljem da se ubijedi sud da se sprovede novo suđenje.

"Veliki je posao pred nama, jer treba da pročitamo i detaljno analiziramo presudu. Onda krećemo u kompletno novu istragu po svakoj tački presude, kako bismo, u što više tački, pronašli nove dokaze ili činjenice koje nisu bile poznate tokom procesa. Od najveće koristi će biti svakako izdvojeno mišljenje sudije Priske Matimba Nijambe, koja je prihvatila naše argumente. Odbrana će iskoristiti vanredan pravni lek iz Pravilnika i podnijeće zahtjev za preispitivanje, što je praktično revizija", rekao je Lukić nakon izricanja drugostepene presude.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE