• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"General Mladić osuđen i za događaje koji nisu u optužnici"

Autor Dušan Volaš

General Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je i za incidente i događaje koji nisu uopšte navedeni u optužnici, izjavio je njegov advokat Branko Lukić koji je počeo detaljnu analizu presude kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, uz izdvojeno mišljenje

 Advokat Branko Lukić: General Mladić osuđen i za događaje koji nisu u optužnici Izvor: Profimedia

On je počeo detaljnu analizu presude kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, uz izdvojeno mišljenje sudije Priske Nijambe.

Lukić je naveo da je sudija Nijambe primijetila, između ostalog, da je u presudi napravljena greška u geografsko-vremenskom okviru.

Možda će vas zanimati

"Mladić je optužen i osuđen za neka dela koja su se dogodila u BiH 1991. i početkom 1992. godine, kada on uopšte nije bio tamo nego u Hrvatskoj i nije mogao da bude odgovoran za njih. Takođe je osuđen i za jedno delo iz Hrvatske kad je bio tamo, ali se ono ne spominje u optužnici", rekao je Lukić za "Večernje novosti".

On je ukazao da je sudija Nijambe navela da je Mladićeva krivica za udružene zločinačke poduhvate utvrđena isključivo na osnovu posrednih dokaza na nivou "rekla-kazala".

Lukić kaže da se sudija Nijambe bavila i dijelom u kojem je Mladić proglašen krivim za zločine koje su počinile paravojne jedinice.

"Sudija se pita kako je veće moglo da zaključi da je Mladić imao kontrolu nad paravojnim jedinicama. Kaže da nijedan razuman sud ne bi zanemario mnogobrojne dokaze o naporima generala da takve jedinice iskorijeni. On je njihove pripadnike tokom celog rata hapsio, razoružavao i proterivao sa teritorije koju je kontrolisao. Kako onda može biti odgovoran za njihove zločine", upitao je Lukić.

On je naglasio da je sudija Nijambe dobro primijetila da je pogrešna logika sudskog vijeća, koje je primijenilo presuđenu činjenicu da bi se ustanovilo kako je Mladić imao kontrolu nad MUP-om.

Lukić je ukazao da je sud generala Mladića osudio i za djela kada uopšte nije bio glavnokomandujući Vojske Republike Srpske, a da je drugi sud u Hagu, koji sudi za zločine OVK na Kosmetu i radi po sličnim principima, nedavno u postupku protiv Hašima Tačija odbio sve žrtve koje ne ulaze u vremenski period za koji sude od sredine 1998. godine do početka 2000. godine na Kosovu i Metohiji.

"Dvostruki aršini nisu novost u odnosu na Srbe", zaključio je on.

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je 8. juna doživotnu kaznu zatvora za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Odluka je donesena uz izuzete stavove sudije Priske Matimbe Nijambe, koja je po svakoj tački imala pozitivna mišljenja o žalbama Mladićeve odbrane i drugačije stavove od ostatka Žalbenog vijeća.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE