• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stratedžik marketing: Većina građana podržava SSP

Većina građana Srbije, 53 odsto, podržava potpisivanje SSP, a 80 odsto građana smatra da je važno da budu ukinute vize za EU.

 Stratedžik marketing: Većina građana podržava SSP Izvor: MONDO

U istraživanju Stratedžik marketinga, koje je sprovedeno 30. aprila, dan posle potpisivanja SSP-a, u telefonskoj anketi u kojoj je učestvovalo 546 građana, 37 odsto ispitanika navelo je da je potpisivanje indirektno priznavanje nezavisnosti Kosova, a 37 odsto da potpisivanje jača poziciju Srbije u daljim nastojanjima da sačuva teritorijalni integritet.

Malo više od petine ispitanika, 21 odsto, navelo je da su potpisivanje sporazuma i politika prema Kosovu dve odvojene stvari, rekla je Svetlana Logar iz Stratedžik marketinga na konferenciji za novinare u Medija centru.

Svetlana Logar navela je da je u mesečnim ispitivanjima koje ta agencija sprovodi na uzorku većem od 1.000 ispitanika, procenat onih koji podržavaju članstvo Srbije u EU porastao sa 75 odsto u januaru na 83 odsto krajem aprila i početkom maja, a procenat onih koji su protiv članstva u EU smanjen je sa 16 odsto na 15 odsto.

Na pitanje "ako bi ove nedelje bio referendum za članstvo u EU, kako biste glasali" 73 odsto je u januaru odgovorilo da bi glasalo za članstvo, dok je u aprilu taj procenat spao na 65 odsto.

Među pristalicama Demokratske stranke Srbije taj procenat je pao sa 76 u januaru na 62 u aprilu, a među onima koji podržavaju Sprsku radikalnu stranku sa 58 odsto na 37 odsto.

Živorad Kovačević iz Evropskog pokreta u Srbiji rekao je da rezultati istraživanja pokazuju da je "još uvek veći broj onih su za potpisivanje SSP-a i ulazak u EU od broja onih koji će glasati za evropsku opciju".

"Postoje građani koji misle da će ih u EU uvesti one stranke koje su se jasno izjasnile protiv EU", istakao je Kovačević, i dodao da je u Srbiji "došlo do revizije spoljne politike" utemeljene posle 5. oktobra 2000. godine, jer su sa dnevnog reda skinute atlantske integracije.

U telefonskoj anketi, 54 odsto je odgovorilo da je SSP značajan za budućnost Srbije, a 56 da je značajan za ekonomiju Srbije, dok je 51 odsto odgovorilo da je značajan za njih i njihovu porodicu.

U istraživanju Stratedžik marketinga sprovedenog od 22. marta do 26. marta na uzorku od 2.536 ispitanika, 34 odsto je odgovorilo da je ugrozena nacionalna bezbednost Srbije, a 51 odsto da nije ugrožena, dok je sedam odsto odgovorilo da je ugrožena njihova lična bezbednost, a 84 odsto da im bezbednost nije ugrožena.

Miroslav Hadžić iz Centra za civilno vojne odnose rekao je da je jedna trećina ispitanika SAD prepoznalo kao glavnog nosioca pretnji bezbednosti Srbije, 16 odsto da je to Kosovo, 12 odsto "Albanija i Albanci", a po 12 odsto je navelo NATO i EU.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE