• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik se sam prijavio Tužilaštvu BiH: Da izbjegnemo niske strasti iz sarajevske političke kuhinje

Autor Vesna Kerkez

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas se sam prijavio Tužilaštvu BiH, saznaje Srna.

 Dodik se sam prijavio Tužilaštvu BiH: Da izbjegnemo niske strasti iz sarajevske političke kuhinje Izvor: Printscreen

Dodik je potvrdio Srni da je to uradio sam da tako rastereti muslimane koji bi mogli biti izloženi pritisku i zahtjevima svojih političkih vođa, kod kojih su prema Srbima prisutna usijana osjećanja i mrzotvorni stavovi, da protiv njega podnesu krivičnu prijavu.

"Da ne bi bilo pregrijanih emocija i niskih strasti iz sarajevske zagušljive političke kuhinje u kojoj se prema Srbima svakodnevno proizvodi mržnja, odlučio sam da se sam prijavim", pojasnio je Dodik.

Dodik poručio je da će, ako Tužilaštvo BiH odluči da privodi ljude, predložiti da Narodna skupština Republike Srpske odbaci djelovanje Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Republike Srpske, a MUP-u zaduži da fizički sprečava njihovu aktivnost.

Možda će vas zanimati

Dodik je pozvao sve Srbe u Agenciji za istrage i zaštitu BiH da ne postupaju po nalozima tužilaštva u vezi sa nametnutim zakonom od strane odlazećeg visokog predstavnika o kažnjavanju "negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca", te istakao da tome moraju da se suprotstave.

"Zahtjevam od direktora Sipe da ne postupa po tim nalozima i da ne postupa nijedan Srbin. Vjerujem da će i Hrvati prihvatiti da ne postupaju po takvim stvarima, jer će se tako nešto i njima desiti ubrzo", rekao je Dodik za ATV.

On je ponovio da nigdje na svijetu nema da se odlukom proglašava zakon, ali da oni smatraju da su Srbi ljudi nižeg reda pa svaku vrstu blefa ili podvale mogu da im guraju.

Građani da se ne boje, nego da budu ponosni

Dodik poručio je da neće dozvoliti satanizaciju svog naroda i da građani Republike Srpske u vezi sa nametnutim zakonom od strane odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka o kažnjavanju "negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca" nemaju razloga za strah već za ponos.

"Vidjeću sa liderima partija vlasti i opozicije da u petak organizujemo veliki miting u Banjaluci i da se okupljamo širom Srpske. Da jedinstveno govorimo i mislim da je vrijeme za to", rekao je Dodik.

Komentarišući činjenicu da su u Tužilaštvu BiH formirani predmeti po prijavama građana, Dodik je rekao da teba računati da je jedan broj tužioca muslimanski motivisan i da to nema nikakve veze sa pravom.

"Ukoliko Tužilaštvo odluči da privodi ljude naš prijedlog će biti da odemo u Narodnu skupštinu Republike Srpske i da odbacimo djelovanje Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Republike Srpske i da damo zadatak MUP-u Republike Srpske da fizički sprečava njihovu aktivnost", upozorio je Dodik.

Prema njegovim riječima, dovodi se u pitanje profesionalni dignitet sudije i tužioca koji bi postupio po nekoj navodnoj odluci i zakonu koji nije donesen zakonski i u skladu sa ustavom.

Možda će vas zanimati

Dodik je uvjeren da nijedan srpski tužilac i sudija neće postupati po Inckovoj odluci, te da će se založiti da zaštiti svakog grđanina Republike Srpske.

"Pozivam sve ljude u Republici Srpskoj da prilikom svakog saznanja eventualnog djelovanja Sipe ili OBA-e da obavijeste nadležnu policiju. U Srpskoj ćemo otvoriti poseban broj po kome ćemo štititi te ljude", istakao je Dodik.

Dodik je upitao kakav je pravnik, a da je tužilac neke zemlje, pa i BiH, u kojoj on prihvata da se nameću akta koja nemaju nikakav ustavni osnov i međunarodno pravo.

"Takav tužilac je spreman zato što njemu i njegovoj naciji odgovara da progoni pripadnike druge nacije i da se krije iza nečega što je u suštini pravni blef i da se kao pravnik ne pobuni na tu nepravnu radnju", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je Incko imao isključiv motiv da se sveti Srbima i da ih kvalifikuje za nešto što u čemu je njegova porodica učestvovala ranije za neka djela i nedjela, te ponovio da je Inckov otac bio oficir Gestapoa koji je hapsio i ubijao Srbe i Jevreje.

Srpski član Predsjedništva smatra da će sveopšti otpor u Republici Srpskoj nametanju dopuna Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca" pokazati svu njegovu besmisao, a najviše besmisao funkcionosanja BiH.

"Ovo će pokazati sav neuspjeh BiH i same intervencije koju je nametnuo Incko", rekao je Dodik.

Možda će vas zanimati

Govoreći o smjeni glavnog tužioca BiH Gordane Tadić, Dodik kaže da je sve to sinhronizovano, koordinirano i da to traje duže vrijeme, te istakao da Tadićeva profesionalno radi svoj posao.

"Svako ko posmatra situaciju vidi da Osmica nema diplomu ili ima sumnjivu diplomu i da ga muslimanski lobi u Sudu i Tužilaštvu BiH oslobađa, dok bi nekog anonimnog Srbina koji ovdje kaže da nije bilo genocida u Srebrenici procesuirali i zatvorili", kaže Dodik.

On je podsjetio da su Srbi ranije rekli da je u Srebrenici bio težak zločin i da je stradalo mnogo Bošnjaka, ali da se isto tako ne može prihvatiti kvalifikaciju koju žele da nametnu.

"Ne možemo da prihvatimo da postoje Srbi koji su gotovo u identičnom broju stradali i da oni budu zanemareni od pravosuđa. Imate situaciju da je Biljana Plavšić koja nikada nije ni mrava zgazila odležala 10 godina u zatvoru, a Naser Orić koji je klao ljude slobodno hoda po Sarajevu", rekao je Dodik.

Možda će vas zanimati

Dodik je izrazio zadovoljstvo da su predstavnici političkih partije iz Republike Srpske došli do jedinstvenog stava o ovom pitanju, te ocijenio važnim to što su se predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske saglasili da nema legitimno izabranog visokog predstavnika.

Na pitanje da li će se sastati sa novim visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom, Dodik je odgovorio da su to medijske spekulacije i da poštuje dogovor koji su postigli predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske.

"O svim detaljima ću se dogovarati sa kolegama iz političkih partija. Naša je odluka primarna da ne odlučujemo u radu organa BiH i nećemo dozvoliti da nijedna odluka bude donesena", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska nije genocidna tvorevina i da ima i te kako razloga da postoji.

Govoreći o predstojećoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je zakazana za petak, 30.juli, Dodik je rekao da očekuje da će to biti brza sjednica i da će biti usvojena dva zakona o kojem su predstavnici političkih stranaka postigli dogovor.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rumba

Šah mat! Malo su se bošnje previše zaigrale! Nema druge neg da im se demonstrirao realnost i "snaga" NIHOVOG predstavnika u praksi! A i nije baš da nisu blagovremeno upozoravani! Ponovo je BIH pukla i to ovaj put bez ispaljenog metka. Sudar sarajevske politike vlažnih snova sa voljom milion građana (najmanje) . I šta sad???

MONDO REPORTAŽE