• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reakcije na određivanje pritvora Savčiću: "Otvoren lov na Srbe"

Autor Dragana Božić

Predsjednik Saveza logoraša RS Anđelko Nosović izjavio je danas da određivanje pritvora predsjedniku Boračke organizacije Srpske Milomiru Savčiću pokazuje da se zakon kojeg je nametnuo bivši visoki predstavnik sada primjenjuje i da je definitivno otvoren lov na Srbe.

 Milomir Savčić pritvor reakcije Izvor: SRNA/Milomir Savić

On je ocijenio da su pale sve maske sa Tužilaštva i Suda BiH i da je to jasna poruka srpskom narodu da za njega nema ni suživota, niti života na ovim prostorima.

"Ako svaki čovjek koji kaže neko njegov ubijen, ili mučen u logorima, ili priča o srpskim žrtvama, bude procesuiran, zatvoren i proglašen krivi - o čemu onda možemo da pričamo? O čemu možemo govoriti?, upitao je Nosović.

Možda će vas zanimati

On je istakao da Savčić ni jednog momenta nije govorio ništa, osim istine.

"Savčić nije govorio o svom slučaju, nego o žrtvama i torturama koje je podnio srpski narod i da na takav način bude progonjen i zatvaran, onda definitivno na ovim prostorima nerma mjesta za srpski narod", naveo je Nosović.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je da je određivanje pritvora generalu Milomiru Savčiću zbog kršenja mjera zabrane još jedna potvrda da Sud i Tužilaštvo BiH rade pod političkim pritiskom u korist Bošnjaka.

Rajilićeva je istakla da je nevjerovatno kojom se brzinom hapse ugledni ljudi i borci Vojske Republike Srpske, ali i donose sudske odluke.

"Dok sa druge strane mi idemo na pomene za sve naše ubijene i mučene Srbe. Po cijeloj BiH i Republici Srpskoj su jame srpskih žena i djece i za te zločine niko nije procesuiran, ni protiv koga nije podignuta optužnica", rekla je Rajilićeva.

Ona je upitala šta su Sud i Tužilaštvo BiH radili kada je riječ o zločinima koji su počinjeni nad srpskom djecom, ženama i civilima?

"A kada se radi o progonu Srba i pritisku na Republiku Srpsku, sve se radi ekspresno, u roku od tri dana. Dok za srpske žrtve niko ništa uradio nije, iako je prošlo 26 godina", rekla je Rajilićeva.

Ona je ponovila da je to još jedan dokaz da je Sud BiH politički, te da radi po instrukcijama nekih drugih centara, a ne na osnovu pravne nauke.

Kojić: Definitivno pređena "crvena linija"

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Milorad Kojić izjavio je danas da određivanje pritvora predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske Milomiru Savčiću pokazuje da je pravosuđe na nivou BiH na ovom, kao i na bezbroj drugih slučajeva, definitivno prešlo crvenu liniju.

Izvor: screenshot/YouTube/MONDO

"Nije dovoljno samo ono što piše u zakonima jer to za njih očigledno ne znači ništa, niti vrijedi, već primjenjuju klasični oblik sile, što je nedopustivo", istakao je Kojić.

On je naglasio da Savčić nije nijednog trenutka prekršio nijednu mjeru koja je bila određena, a njegovi javni istupi su se odnosili na razne teme, među kojima i one koje se odnose na stradanje Srba u Podrinju i Krajini, kao i druga pitanja koja nemaju veze za ono za šta ga optužnica tereti.

"Ovim načinom idu korak dalje i pokušavaju da svima onima koji su optuženi zabranjuju da pričaju o stradanju Srba u Podrinju, o svim događajima u ratu gdje su stradali Srbi. Ovo je prevršilo svaku mjeru i takvo ponašanje ne dozvoljava da se pravnim sredstvima odbrana suprostavi", naveo je Kojić.

Sud BiH odredio je pritvor generalu Milomiru Savčiću zbog kršenja mjera zabrane, izjavio je Savčićev advokat Miodrag Stojanović, koji je najavio žalbu na ovu odluku. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE