• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Centralna banka BiH: Mandat nakon isteka produžen svima osim srpskim kadrovima?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Zakon o upravi BiH, na osnovu kojeg su guverner i članovi Upravnog odbora Centralne banke BiH ostali na funkcijama iako im je istekao mandat, ne važi i za viceguvernera i direktora iz reda srpskog naroda.

 Smijenjeni srpski kadrovi u Centralnoj banci BiH Izvor: Centralna banka BiH

Radi se o viceguverneru Milici Laki i direktoru Glavne banke Republike Srpske Centralne banke BiH Dijani Grahovac, piše "Glas Srpske".

Upravni odbor Centralne banke BiH na posljednjoj regularnoj sjednici 10. avgusta zauzeo je stav da njegovi članovi kojima je tog dana istekao mandat ostaju na svojim pozicijama uz obrazloženje da je "neophodno omogućiti nesmetano izvršavanje zakonske uloge, osnovnih zadataka i funkcija Centralne banke dok Predsjedništvo BiH ne izvrši imenovanje novog Upravnog odbora".

Istog dana mandat je istekao i Milici Lakić i Dijani Grahovac, ali Upravni odbor Centralne banke BiH nije donio nikakvu odluku u vezi sa njihovim statusom i njih dvije su od tada praktično na birou za zapošljavanje.

U tekstu se navodi da je Upravni odbor Centralne banke na sjednici 10. avgusta za viceguvernera iz reda hrvatskog naroda imenovao Željka Marića koji slovi kao kadar Željka Komšića, a u decembru prošle godine za viceguvernera iz reda Bošnjaka imenovana je Ernadina Bajrović na koju je, prema saznanjima lista, guverner Senad Softić prenio ovlašćenja donedavnog viceguvernera Milice Lakić.

Lakićeva se prije desetak dana pisano obratila Upravnom odboru, ali još nikakav odgovor nije dobila.

Prema njenim riječima, ona se Upravnom odboru obratila na osnovu njihovog saopštenja u kojem su naveli da treba da nastave sa radom pozivajući se na član 55a Zakona o upravi BiH.

"Ako se pomenuti član zakona odnosi na mandate članova Upravnog odbora, guvernera i viceguvernera, kao što se navodi u saopštenju Upravnog odbora, onda ni ja nisam mogla dobiti rješenje o prestanku radnog odnosa. Drugim riječima, ako se zakon odnosi na članove Upravnog odbora i guvernera, zašto se ne odnosi na mene kao viceguvernera i da li je ovo selektivna primjena zakona?", pita Lakićeva.

Lakićeva tvrdi da je sve to navela u dopisu upućenom Upravnom odboru i guverneru, od kojih je tražila obrazloženje kako bi mogla da ostvari svoja prava.

"Taj dopis sam uputila 13. avgusta, ali još nikakav odgovor nisam dobila", kaže Lakićeva.

Grahovčeva je navela da o tome da li je Upravni odbor Centralne banke validan treba da govori i odlučuje neko drugi, dodajući da je ona 10. avgusta dobila rješenje o prestanku radnog odnosa koje je potpisao guverner Senad Softić, dodajući da od tada poslove direktora Glavne banke Republike Srpske po ovlašćenju guvernera obavlja jedna od radnica banke.

"Prema svim normativnim aktima, on je tada bio u redovnom mandatu, tako da neću preduzimati nikakve pravne radnje u vezi sa tim, jer je meni tog dana istekao mandat. Za neke druge su pitanja da li je validan postojeći Upravni odbor i zašto je ostala upražnjena funkcija direktora Glavne banke Republike Srpske na kojoj sam ja bila i pozicija viceguvernera na kojoj je bila Milica Lakić, odnosno zašto nisu izvršena imenovanja", naglasila je Grahovčeva.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ae

Sve institucije polako otimaju ko i 92.

MONDO REPORTAŽE