• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džaferović prekršio "Inckov zakon" - da li će odgovarati?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefika DŽaferović izjavio da tzv. Armija BiH nije činila zločine, što se kosi sa činjenicama iz rata u BiH. Da li je ova izjava kršenje nametnunog ''Inckovog zakona?''

 Džaferović prekršio Inckov zakon Izvor: Anadolija/Miomir Jakovljević

Ako se izjavama bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića da "je Armija BiH časna vojska koja nije činila zločine već se borila protiv njih" ne krši nametnuti "Inckov zakon", a uskoro će se to moći testirati, onda će biti nedvosmisleno da taj zakon nije blagodat, već tempirana bomba za BiH, piše u autorskom tekstu Hrvatskog medijskog servisa (HMS), koji prenosi Srna.

HMS piše da prema DŽaferoviću, "ako je i bilo zločina, to su bili zločini pojedinaca, nikako zločini sistema, sistem se borio protiv njih", a sličnu izjavu u više navrata dao je Džaferovićev stranački šef Bakir Izetbegović.

I Izetbegović i DŽaferović, kao i većina bošnjačke javnosti, vjeruju da je Inckova odluka bošnjački narativ o "genocidnoj politici" koju sprovodi Dodik i politici "udruženog zločinačkog poduhvata" Dragana Čovića, te "časnoj borbi Armije RBiH" sada pretvorila u pravnu normu. Alat koji se može i treba koristiti u obračunu s tim politikama i ostvarenju cilja - pretvaranja BiH u građansku, odnosno bošnjačku državu, piše HMS.

"Ima li u DŽaferovićevoj izjavi elemenata za njegovo procesuiranje? Hoće li Tužilaštvo BiH formirati predmet protiv njega? Inckove odredbe su pune pravnih rupa", naveo je autor teksta Milan Šutalo.

Ako Tužilaštvo BiH ne nađe elemente za podizanje optužnice i procesuiranje Džaferovića, a pokrenulo je proces protiv Dodika, to će značiti da Inckov zakon nije uspio poslužiti svojih svrsi - prestanku negiranja svih vrsta zločina i veličanja ratnih zločinaca.

Naprotiv, Inckov zakon u tom slučaju pretvoriće se u svoju suprotnost - postaće političko sredstvo za zatvorsko kažnjavanje jednih i njihovu eliminaciju s političke scene, kako bi drugi lakše ostvarili svoje političke ciljeve, piše u tekstu.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE