• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šmit zvanično preuzeo ''ključeve OHR-a'' od Incka i zahvalio mu se na nametanju zakona

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Kristijan Šmit je zvanično preuzeo dužnost od Valentina Incka koji je na tom mjestu bio više od 12 godina.

 Šmit preuzeo dužnost od Incka Izvor: FENA

Šmit se nakon zvaničnog preuzimanja dužnosti zahvalio svom prethodniku Valentinu Incku i na tome "što je zakonski zabranio negiranje genocida", prenose federalni mediji.

Zahvalio se što ima priliku da "služi" narodima Bosne i Hercegovine te je poručio da dolazi kao "prijatelj" naroda Bosne i Hercegovine. Istakao je da je neophodno razgovarati ne samo sa domaćim zvaničnicima, već i sa samim građanima.

"Preuzimam dužnost da pomognem ljudima koji teško rade da bi održavali porodice, onima koji žele mirnu budućnost", poručio je.

Ocijenio je da je pozicija visokog predstavnika "jedna izuzetna pozicija". Podsjetio je da ova pozicija postoji kako bi upravo postojao mir. Smatra se ova funkcija treba obnašati, kako je rekao, sa dubokim poštovanjem.

"Nije lako dostići dogovor o nekim pitanjima. Zato sam tu, kako bi u ime međunarodne zajednice provodio mir i kako bi pomogao, građanima, konstitutivnim narodima i ostalima kako bi ostvarili uravnotežen mir", naglasio je Šmit.

Zahvalio se Incku na tome što je 12 godina bio visoki predstavnik međunarodne zajednice. Između ostalog, zahvalio mu se i za posljednju odluku: nametanje zakona o zabrani negiranja genocida.

Izvor: FENA

Mišljenja je da Bosna i Hercegovina mora biti u fokusu međunarodne zajednice. Kao cilj je istakao jačanje Bosne i Hercegovine kao pouzdanog partnera drugim državama.

"Ostvarivanje tog cilja neće biti jednosmjerna ulica. Svi koji se žele pridružiti Evropskoj uniji se moraju pridržavati i garantovati pravila tog saveza. Ali, to nije lak zadatak", naglasio je Šmit.

Prema njegovim riječima, napredak društva je moguć samo uz refleksivan pristup vlastitoj prošlosti. Kao primjer za to je naveo svoju zemlju, a to je Njemačka. Podsjetio je da je ova država bila podijeljena, a da se padom Berlinskog zida ujedinila "bez pucnja".

"Sve to ne bi bilo moguće bez pomoći Sjedinjenih Američkih Država, Sovjetskog Saveza, Francuske, Velike Britanije i drugih evropskih država", dodaje.

Zahvalio im se na tome, kao i za to što imaju isti cilj u Bosni i Hercegovini. Uvjerava da će imati jednak odnos prema pravima svakog pojedinca i svakog naroda.

"Nećemo se samo baviti branjenjem granica i odbacivanjem ideja o pomjeranju granica, već i prevazilaženjem granica", zaključio je i pozvao na zajednički rad za bolji život.

Incko: Impresioniran sam koliko je Šmit upućen

Valentin Incko je na svečanosti primopredaje rekao kako je OHR i nakon njega nastavlja istu politiku, "baziranu na razvoju Bosne i Hercegovine te njenom povratku u evropsku porodicu."

Bila mi je čast služiti, kazao je Incko, te naveo kako je OHR u njegovom mandatu radio na reformi državne imovine, na Državnoj agenciji za indirektno oporezivanje, kao i Elektroprenosu i Centralnoj banci.

"Kristijan i ja smo tijesno sarađivali posljednjih mjeseci, što je bilo kao priprema za ovaj dan. Impresinorian sam njegovom upućenošću", kazao je Incko te naveo kako i s novim prvim čovjekom "Kancelarija visokog predstavnika ima jedan veliki cilj - da pomogne oporavku bh. društva i da ga vrati u evropsku porodicu."

Kazao je kako danas ima čast svom prethodniku predati ažuriranu zbirku dokumenta OHR-a, skup dokumenata koji su "pomogli društvu da dostigne trenutni nivo."

Podsjećamo, zvaničan stav Republike Srpske, ali i Rusije, koja je izdvojila mišljenje u okviru Savjeta za sprovođenje mira je da Šmit nije visoki predstavnik jer ga nije imenovao Savjet bezbjednosti UN kako je predviđeno. Političari iz FBiH su pozdravili Šmitovo imenovanje.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE