• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIK osuđuje korake Narodne skupštine RS, Rusija se ne slaže sa izjavom

Autor Dušan Volaš

Ambasadori PIK-a ističu da je to u suprotnosti s najosnovnijim evropskim vrijednostima "i podriva stabilnost zemlje te dobrobit i prosperitet građana BiH"

 PIK osuđuje korake Narodne skupštine RS, Rusija se ne slaže sa izjavom Izvor: You Tube/ Screenshot

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira (UO PIK) pozvali su vlasti u BiH da se uzdrže od destabilišućeg ponašanja, a sve političke lidere da se fokusiraju na podršku miru, stabilnosti i prosperitetu za građane i unapređenju pomirenja, izgrađenog na međusobnom priznavanju, empatiji i poštivanju svih žrtava.

Ambasadori UO PIK-a, u izjavi sa kojom se nije složila Ruska Federacija, "najoštrije osuđuju eskalaciju tenzija koja dolazi od nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmjenu Krivičnog zakona, kao i korake koje je preduzela Narodna skupština Republike Srpske, a koji bi narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti".

U izjavi se navodi da "retorika i postupci koji podrivaju funkcionisanje BiH, uključujući bojkot institucija na nivou BiH i blokiranje vitalnih odluka, destabilizuju zemlju i suprotni su Dejtonskom mirovnom sporazumu".

"Takvi potezi ne služe interesima građana BiH i ometaju evropske integracije i napredak u 14 ključnih prioriteta. Revizionizam, veličanje osuđenih ratnih zločinaca i poricanje dobro dokumentiranih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući genocid, neprihvatljivi su", dodaje se u izjavi.

Ambasadori PIK-a ističu da je to u suprotnosti s najosnovnijim evropskim vrijednostima "i podriva stabilnost zemlje te dobrobit i prosperitet građana BiH".

"Nedavno donošenje amandmana rezultat je dugotrajne pasivnosti domaćih političkih aktera, a primjenjiv je na sve građane u BiH", navodi se u izjavi.

Ambasadori UO PIK-a "naglašavaju svoju kontinuiranu podršku autoritetu i mandatu visokog predstavnika i vitalnoj ulozi koju visoki predstavnik ima sve dok se ne ispuni pet ciljeva i dva uslova za izlazak BiH iz režima međunarodne supervizije".

Valentin Incko, koji je ranije podnio ostavku na funkciju visokog predstavnika, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Narodna skupština Republike Srpske juče je na posebnoj sjednici po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Tagovi

PIK

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

...

Da mislite na narode i prosperitete u bih,nebi se niko od stranaca petljao.Pustili bi narode da se dogovore a ne da zavađate dodatno.

MONDO REPORTAŽE