• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski predstavnici bojkotovali Zvizdićev sastanak

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predstavnici klubova stranaka iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu danas prisustvovali konsultativnom sastanku koji je sazvao predsjedavajući ovog doma Denis Zvizdić.

 Srpski predstavnici bojkotovali sastanak u Predstavniškom domu Izvor: PS BiH

Zvizdić, koji je sazvao sastanak, kako je rekao, radi dogovora o dinamici daljeg rada Predstavničkog doma, najavio je da će sjednica biti održana sredinom ovog mjeseca, sa dnevnim redom koji je bio predviđen za sjednicu koja je bila zakazana za kraj jula.

"Prolongirali smo je i pokušali da nađemo rješenje da otklonimo zastoj u radu ovog zakonodavnog organa. Sjednica mora biti održana u septembru jer na dnevnom redu imamo nekoliko važnih zakona, a posebno bih istakao pitanje budžeta institucija BiH", izjavio je Zvizdić na konferenciji za novinare.

Zvizdić je naveo da očekuje da na sjednicu, koja je planirana za sredinu septembra, dođu poslanici iz Republike Srpske.

"Očekujemo da će se ovakav pristup promijeniti i siguran sam da se do kraja septembra mora donijeti odluka o privremenom finansiranju za zadnji kvartal ove godine. Ministri iz Republike Srpske moraju o tome glasati na Savjetu ministara. U protivnom više 7.000 zaposlenih službenika u zajedničkim institucijama BiH koji dolaze sa teritorije Republike Srpske će ostati bez plata", tvrdi Zvizdić.

Neizvjesna isplata plata?

Šef Kluba poslanika DF-a Dženan Đonlagić rekao je da je do kraja ovog mjeseca neophodno donijeti odluku o privremenom finansiranju za posljednji kvartal, te tvrdi da će, ukoliko Savjet ministara ne održi sjednicu do 30. septembra, od 1. oktobra biti stvaran problem isplate svih sredstava za zaposlene koji primaju plate iz budžeta institucija BiH.

"Jedini potpis koji može na osnovu odluke Savjeta ministara to omogućiti, jeste potpis ministra finansija i trezora za novembar i decembar", rekao je Đonlagić, prenosi Srna.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanović smatra da dolazak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na jučerašnju sjednicu Predsjedništva BiH kada nije usvojena nijedna tačka dnevnog reda pokazuje da on "želi nastaviti sa blokadom rada institucija".

"Dejtonski mirovni sporazum, kao i Aneks 10 je na snazi i očekujemo da OHR povuče potez prema visokim funkcionerima, da budu kažnjeni jer ne rade po Ustavu i zakonima, ako već domaće institucije nemaju odgovor na blokadu", rekao je Osmanović.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a Saša Magazinović smatra da bi se situacija u institucijama BiH mogla normalizovati postepeno, ali da trenutno i vlast i opozicija iz Republike Srpske čekaju da oni drugi naprave grešku.

Magazinović navodi da je blokada najveći problem za hiljade onih koji rade u državnim institucijama.

"Hiljadama se broje građani iz RS koji će krajem septembra kada istekne Odluka o privremenom finansiranju koji neće dobiti platu. Hoće li te plate isplaćivati Vlada RS, Vučić, neko ne znam, ali će morati objasniti ljudima zašto porodice ne mogu da žive od svog rada", zaključio je Magazinović, prenosi Kliks.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je danas ranije Srni da Zvizdić, sazivajući ovaj sastanak, samo želi privući pažnju na sebe.

"Ne vidimo svrhu sastanka, niti o čemu da se konsultujemo jer svi znamo da nisu ispunjeni uslovi vezano za eventualno odlučivanje u Parlamentarnoj skupštini shodno zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske", navela je Bursaćeva.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE