• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lideri opozicije u RS: Dodikove izjave o raspakivanju Dejtona opasne, odlučno ćemo se suprostaviti

Autor Brankica Spasenić

U Banjaluci održan sastanak lidera opozicionih političkih stranaka o aktuelnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH

 Lideri opozicije u RS: Dodikove izjave o raspakivanju Dejtona opasne, odlučno ćemo se suprostaviti Izvor: Mondo - Brankica Spasenić

Predsjednici političkih partija opozicije u Republici Srpskoj, Mirko Šarović (SDS), Branislav Borenović (PDP) i Nenad Nešić (DNS) izjavili su danas da su izjave Milorada Dodika "da je Dejton mrtav i da je potreban novi politički dogovor" opasne i neprihvatljive, te da otvaraju novu krizu.

Podvukli su danas da ostaju iza zaključaka NSRS donesenih nakon zakona koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko o zabrani negiranja genocida, a i da samo oko toga postoji jedinstvo ovih stranaka sa vladajućim blokom u RS.

Možda će vas zanimati

"Nije se pomaklo u traženju rješenja u postojećoj krizi, a mi smo dobili najnoviju u stavovima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika iznesenim na sastanku sa predsjednikom Turske u tome da je Dejton mrtav i da je potreban novi politički dogovor. Mi ostajemo privrženi zaključcima NSRS. Ponašali smo se odgovorno u ovih mjesec i po dana, ali je činjenica da se nije pomaklo u traženju rješenja. Stiče se utisak da im kriza odgovara i da će se nastaviti sve do izbora", rekao je Šarović.

Tezu da je potreban novi politički dogovor je ocijenio kao jednu o najopasnijih situacija i izjava u posljednjih nekoliko godina.

"Prizivanje Dejtona 2 ili raspakivanje postojećeg, za SDS je neprihvatljivo. Odlučno ćemo se suprostaviti takvim namjerama. Ovo je avantura u koju se RS uvodi i nastojaćemo se odlučno suprostaviti takvoj ideji", izjavio je Šarović.

Smatra i da posljednje izjave predsjednika Hrvatske i Turske "podstiču i prizivaju novi politički dogovor u BiH".

Borenović je istakao da je karakteristično da te izjave dolaze vrlo brzo i da se stiče utisak da su "usaglašene", a Nešić je istakao da i njemu sve liči na "dogovor", kako bi ostala vladajuća osovina na vlasti "Dodik – Izetbegović – Čović".

Borenović je ocijenio da je "Dodikovo poništavanje Dejtonskog sporazuma najopasniji udar na RS i njenu nadležnost".

"Ograđujemo se od takvih ideja koje mogu proizvesti nesagledivu krizu. Umjesto da se traži rješenje za Inckov zakon, Dodik otvara novu krizu sa saveznicima", rekao je Borenović

Najavio je da će se u narednih nekoliko dana pokušati provući štetni finansijski aražmani i dogovori, posebno onaj za kupovinu zgrade UIO BiH.

"Ministri iz RS ne smiju glasati", kazao je Borenović.

Nešić je istakao da RS strepi pred svaki nastup Milorada Dodika "kao pred neku elementarnu nepogodu".

"Svi znamo da će biti načinjena neka šteta, ali ne znamo kakva i kolika. Ovo je igranje sa vatrom. Nemamo namjeru da u tome učestvujemo", kazao je Nešić.

Rekao je i da je jasno ko će izdati sprske interese, te da je to SNSD i Dodik.

"To je SNSD i predsjednik ove stranke", rekao je Nešić i dodao da jedino SNSD može narušiti "srpsko jedinstvo".

Rekao je i da je DNS dao saglasnost za sastanak sa turskim predsjednikom, ali ne i za raspakivanje Dejtona.

"Podvlačimo da mi nećemo učestvovati ni u kakvim razgovorima o raspakivanju Dejtonskog sporazuma", dodao je Nešić.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE