• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Nijedna Šmitova odluka neće biti prihvaćena u RS, neka djeluje ako misli da može

Autor Brankica Spasenić

Dodik tvrdi da SNSD nije i neće učestvovati u odlučivanju u skladu sa ranijim zaključcima Narodne skupštine RS

 Dodik o Šmitu Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je danas, govoreći o današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH, da SNSD nije i neće učestvovati u odlučivanju u skladu sa ranijim zaključcima Narodne skupštine RS koji su doneseni na posebnoj sjednici sazvanoj povodom nametanja Zakona bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o zabrani negiranja genocida.

„Nije to blokada, naši poslanici su tamo. Ja očekujem da se zakaže sljedeća sjednica Predsjedništva BiH, a bio sam i na prethodnoj“, dodao je Dodik.

On je još jednom rekao da Republike Srpska ne priznaje Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika u BiH, ali da primjećuje neke „simpatije koje dolaze od pojedinaca iz RS.“

„Onaj ko misli da je on visoki predstavnik, neka ga vodi kući pa se zabavlja s njim“, dodao je Dodik.

Poručio je i da se „ništa ovdje neće desiti i da nema potrebe da se plaši javnost“.

„Ovo jeste ozbiljna kriza u BiH. Mi smo nudili dijalog. NSRS je donijela i rezoluciju o tome, a doživjeli smo odbijanje i podsmijeh. Spremni smo da razgovaramo sa svima, osim sa ovim koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik. Nijedna njegova odluka neće biti prihvaćena, a ukoliko na dnevnom redu budu bonska ovlaštenja ovako nedefinisanog stranca, moraće da se suoči sa definitivnim odlukama RS. Ja donekle i prizivam da se to dogodi... Djelujte ako mislite da možete. Djelujte danas. Nisam ovdje neko ko govori 'mac, mac' kao u priči iz poznatog vica...Otići ćemo u NSRS i donijeti odluke koje oni sigurno ne žele. Ja znam kakve će one biti. Ako on misli da zna šta radi, neka radi, ja znam šta radim. Nema potrebe da iko sumnja u opredjeljenje današnjih vlasti Republike Srpske. BiH nema visokog predstavnika“, kazao je Dodik.

Poručio je i da niko iz RS nije zvao visokog predstavnika da sa njim razgovaraju.

Kazao je da je jedino moguće rješenje da PIC (Savjet za sprovođenje mira) - iako je ponovio da ga ne podržava - poništi Inckov zakon ili da se pred Savjetom bezbjednosti zatraži „legitimno imenovanje visokog predstavnika.“

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE