• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik pisao generalnom sekretaru UN: BiH predstavlja ilegalna grupa koja šteti BiH

Autor Dušan Volaš

Dodik je upozorio da je jednostavno neistinita zlonamjerna politička mantra, za koju se očekuje da će biti predstavljena u govoru člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

 Dodik pisao generalnom sekretaru UN: BiH predstavlja ilegalna grupa koja šteti BiH Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu da, zbog internih pravila i procedura koje propisuju dužnosti i obaveze Predsjedništva BiH, trenutno nema predstavnika iz BiH koji ima pravo i ovlaštenje dati izjavu pred bilo kojim međunarodnim tijelom ili forumom u ime BiH, uključujući i 76. zasjedanje Generalne skupštine UN.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku da neko u ime njih učestvuje na sjednici Generalne skupštine UN.

"U svojstvu srpskog člana Predsjedništva BiH i u svjetlu interesa bilo kog od članova Predsjedništva /bilo predsjedavajućeg ili druga dva člana/ da se zvanično obrati 76. Generalnoj skupštini UN u ime BiH dopustite mi da Vas ljubazno podsjetim da BiH ima kompleksan izborni sistem, a trenutno i vrlo složenu političku situaciju uzrokovanu jednostranim, nedemokratskim postupcima nekih predstavnika međunarodne zajednice", pojasnio je Dodik u pismu.

Nažalost, istakao je Dodik, svjedoci smo situacija kada neki zvaničnici zloupotrebljavaju međunarodne forume, događaje i sastanke različitih tijela prezentovanjem neusklađenih i neovlaštenih izjava koje ne odražavaju stav svih relevantnih aktera u BiH.

"U slučaju takvog poduhvata, imajte na umu da govornik, bez obzira na čin ili položaj koji zauzima, daje izjavu samo u svoje ime, iznoseći lični stav ili stav njegove/njene stranke, ali ni pod kojim uslovima takva izjava ne smije biti smatrana da je data u ime BiH. Isto to se mora primijeniti na bilo kog od članova Predsjedništva BiH", naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je upozorio da je jednostavno neistinita zlonamjerna politička mantra, za koju se očekuje da će biti predstavljena u govoru člana Predsjedništva BiH Željka Komšić, i da ona odražava konstantu praksu zamjene teza i koja u više navrata ističe samo jednu etničku pripadnost kao pokretača svih problema u BiH.

"Shodno tome, ukupna politička situacija u BiH je nestabilna, a ovu nestabilnost podržava i međunarodna zajednica koja zatvara oči pred pokušajima poput ovoga nevedenog u sadržaju pisma. U tom smislu, ljubazno molim Vašu ekselenciju da imate na umu da je delegacija koja će prisustvovati 76. sjednici Generalne skupštine UN, a koja navodno prisustvuje u ime BiH zapravo nije delegacija BiH odobrena i ovlaštena od nadležnih institucija i prema procedurama koje su na snazi u BiH, na bilo kom nivou, nego privatna ekspedicija samoizabranih članova, bez mandata i zajedničkih uputa i stavova", pojasnio je Dodik.

On je ukazao da svako davanje zvanične pažnje ovoj ilegalnoj grupi direktno šteti BiH i njenom unutrašnjem balansu.

"U nadi da ćete adekvatno i ozbiljno pratiti nezavidnu situaciju koja je uzrok ovog pisma, koristim priliku, Vaša ekselencijo, da ponovim izraze mog navjvećeg uvažavanja", naveo je srpski član Predsjedništva BiH u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu.

Komšić: BiH će biti i sa Dodikom, a i bez njega

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je danas iz Njujorka članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da on nije neophodan da bi BiH funkcionisala.

"Ove zemlje će biti i s njim, a i bez njega, pogotovo", stav je Komšića, koji je na taj način odgovorio na Dodikove prijetnje raspadom države ukoliko generalni sekretar UN-a ne zabrani obraćanje Komšiću na 76. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Danas u večernjim satima Komšić bi trebalo da se sastane s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guteresom, a tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama Komšić će obaviti još nekoliko sastanaka sa zvaničnicima, prenose Nezavisne.

Dodik je danas kazao da Komšić za odlazak u Njujork i obraćanje Generalnoj skupštini UN-a nije dobio saglasnost, naglašavajući da je Komšić privatizovao funkciju te da je trebalo da naglasi da na sjednicu dolazi individualno, a ne kao član Predsjedništva BiH.

"Pošto vidim da se najavljuju sastanci i njegovo obraćanje, to govori da se UN upetljao u rasturanje BiH i njen raspad. UN je tako dao mogućnost da se sluša samo jedna strana ozlojađena svojom pozicijom", istakao je ranije danas Dodik.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE