• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đokić: Probleme rješavati dijalogom, ne tražiti zaštitu sa strane

Autor Dragana Božić

Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić rekao je da jedini koji mogu da rješavaju sva otvorena pitanja i probleme u BiH jesu narodi koji žive u BiH, odnosno politički predstavnici tih naroda, i to dogovorom, a ne da se traži zaštita bilo koga sa strane.

 Đokić: Probleme rješavati dijalogom, ne tražiti zaštitu sa strane Izvor: SRNA/Zorica Simeunović

Đokić smatra da je tužno što bošnjačka politička elita godinama traži zaštitu od stranaca i visokih predstavnika, umjesto da prepozna da su svi problemi koje ima BiH nastali ovdje i da ih ovdje treba i rješavati dogovorom Srba, Hrvata i Bošnjaka.

"Politička rješenja ne može naći, niti definisati niko drugi nego mi koji ovdje živimo i ovo je upravo trenutak u kojem se trebamo zahvaliti međunarodnim predstavnicima na bilo kom nivou i reći da je BiH naša, da u njoj živimo u miru, stabilnosti i normalnom političkim i drugim odnosima", rekao je Đokić Srni, nakon osme Izborne konferencije Gradskog odbora SP u Zvorniku.

Prema njegovim riječima, to ne znači da ima stranaca koji žele loše ovoj zemlji, ali očito je da se oni nisu nikada dovoljno dobro snašli, niti su dovoljno razumjeli specifične odnose u BiH između ljudi i naroda i zbog tog nerazumijevanja svojim djelovanjem uvlačili ih u krize i probleme.

Đokić je pozvao na dijalog predstavnike bošnjačke političke scene, kao i hrvatske, da se razgovara o postojećoj krizi i o njenim uzrocima.

"Ovaj trenutak treba politički prepoznati i raditi na dijalogu, bez obzira što neki Bošnjaci smatraju da dijalog sa nama nije rješenje", rekao je Đokić.

On je istakao da je uvjeren da Republika Srpska nije odgovorna za trenutnu političku krizu, nego da su neki drugi uticaji stvorili ambijent u kojem je ta kriza nastala.

"Ovo je trenutak u kojem Republika Srpska ne traži ništa drugo, nego dosljedno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, traži razumijevanje za sve specifičnosti na kojima počiva i živi BiH, te traži da se uvažava Srpska, koja je nastala voljom srpskog naroda, koji je spreman da je zaštiti maksimalno", rekao je Đokić.

Đokić je uvjeren da je moguće pronaći rješenja ako bude bilo dovoljno volje kod svih koji mogu u ovom vremenu aktivno politički da djeluju i daju doprinos da se izađe iz ovog kriznog perioda, da se definišu politička rješenja koja će Republiku Srpsku, Federaciju BiH i BiH voditi putem daljeg napretka i razvoja. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE