• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka glavni grad, a Pale prestonica?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U prijedlogu Deklaracije o ustavnim principima, koja će biti razmotrena na posebnoj sjednici NSRS za koju nije određen tačan termin, između ostalog, predlaže se da novim Ustavom Banjaluka bude proglašena glavnim gradom Republike Srpske, a Pale prestonicom.

 Hram Hrista Spasitelja Banjaluka Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je danas da će redovna sjednica parlamenta početi 24. novembra, a po njenom okončanju počeće posebna sjednica o povlačenju saglasnosti. Nije mogli biti precizirano kada će tačno početi ova sjednica, a poslanici vladajućeg SNSD najavili su da će to biti u decembru.

Poznato je da će se na dnevnom redu posebne sjednice naći pet tačaka - četiri informacije, jedna o prenosu svih nadležnosti, druga o prenosu u oblasti indirektnog oporezivanja, treća u oblasti pravosudnih institucija i četvrta u oblasti odbrane i bezbjednosti, dok je peta tačka - Deklaracija o ustavnim principima.

Ova deklaracija ima 20 tačaka, koje se tiču, ustavnih principa i nadležnosti Republike Srpske i BiH i na kraju zaključuje da je neophodna promjena Ustava RS. Zanimljiva je 19. tačka u kojoj se navodi da će u novom Ustavu Republika Srpska dobiti novi glavni grad, a imaće i prestonicu.

"Narodna skupština zadužuje Vladu Republike Srpske da, u koordinaciji sa predsjednikom Republike Srpske, pripremi tekst Ustava Republike Srpske kojim će se potvrditi sve nadležnosti Republike Srpske, izuzimajući nadležnosti koje po Ustavu BiH pripadaju BiH. Novim Ustavom Republike Srpske, između ostalog, Banjaluka će biti određena kao glavni grad Republike Srpske, a Pale kao prestonica Republike Srpske", glasi pomenuti član.

U tački iznad navodi se da Narodna skupština - potvrđujući svoja ranija dokumenta o ustavnopravnim odnosima, a posebno Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti od 18. oktobra 2017. godine, Zaključke u vezi Informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske od 12. novembra 2019. godine, Zaključke Narodne skupštine povodom Informacije u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH, od 13. februara 2020. godine, kao i Zaključke Narodne skupštine povodom Informacije o primjeni Aneksa 10. Dejtonskog sporazuma od 10. marta 2021. godine - smatra da je neophodno pristupiti promjeni Ustava Republike Srpske donošenjem novog teksta Ustava Republike Srpske.

U važećem Ustavu Republike Srpske glavni grad je Sarajevo.

(Моndo/ Ž.S.)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE