• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Varhelji poručio političkim liderima u BiH: Posvetiti se dijalogu i oživljavanju evropske agende

Autor Dragana Božić

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji poručio je političkim liderima u BiH da se posvete političkom dijalogu i oživljavanju evropske agende.

 Varhelji poručio političkim liderima u BiH: Posvetiti se dijalogu i oživljavanju evropske agende Izvor: Srna/Željka Domazet

Tek tada, kako je naveo, BiH može u cjelosti ostvarivati sve pogodnosti koje dolaze iz programa i fondova EU, uključujući i evropski investicioni pakt.

Varhelji je obraćajući se novinarima u Sarajevu naglasio jasnu i kredibilnu evropsku perspektivu BiH, ističući da su preduzeti važni koraci na realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i radi se u pravcu kandidatskog statusa zemlje, što predstavlja zacrtanu mapu puta budućeg članstva u EU.

On je naveo da postoji još puno toga što tek treba da bude urađeno.

Podsjetivši da je tokom posjete BiH razgovarao sa predstavnicima institucija, uključujući i političke predstavnike iz Sarajeva, Banjaluke i Mostara, Varhelji je nagasio da je evropski investicioni paket temeljni paket pomoći EU s ciljem unapređenja ekonomije i ekonomskog oporavka od pandemije kovida 19.

"BiH je izuzetno važna korisnica programa i plana. NJegova realizacija omogućila bi sprovođenje ključnih projekata koje smo već prethodno usaglasili sa domaćim vlastima u BiH. Međutim, to podrazumijeva hitno djelovanje kako bi se realizovali projekti u oblasti transporata, poput koridora `Pet ce`, koji ne podrazumijeva samo auto-put, nego i željeznički saobraćaj, potom deminiranje rijeke Save i osiguranje putne komunikacije na relaciji Sarajevo–Podgorica“, rekao je Varhelji.

Kad je riječ o energetici, Varhelji je za primjer naveo projekat gasne interkonekcija BiH sa Hrvatskom.

"Generalno, cijeli plan predstavlja značajnu šansu za BiH da u cijelosti transformiše model privrede i ekonomski model, te da napravi iskorake u pravcu zelene i digitalne transformacije. Odnosno, da napravi iskorak u pravcu smanjenja zavisnosti o uglju kao sirovini", rekao je komesar EU za proširenje.

Da bi se u cjelosti uživale pogodnosti koje dolaze kroz ovu vrstu pomoći, kako je naveo, potrebne su hitne mjere i hitne aktivnosti, odnosno funkcionalne institucije na nivou BiH.

"Još se čeka da budu donesene određene odluke koje će osigurati realizaciu značajnih investicija. U suprotnom, prijeti opasnost da ove infrastrukturne investicije budu izgubljena šansa. Govorimo o 1,5 milijardi evra ulaganja ili 90 miliona evra koje ostaju za realizaciju u okviru IPA za 2022. godinu. Bez ovih hitnih odluka, prijeti opasnost za BiH da ne bude u narednoj godini učesnica brojnih drugih programa", kaže Varhelji.

Evropski komesar za proširenje je napomenuo da je došao da razgovara sa svim političkim liderima kako bi bile donesene jasne i neodložne političke odluke.

"Za to nam je potreban konstruktivan dijalog i volja svih strana i aktera. Još ću naglasiti da bilo kakav bojkot i blokade sa bilo koje strane apsolutno nisu prihvatljive i ne idu nikome u korist", napomenuo je Varhelji.

On je pozvao sve političke lidere da vrate pažnju na sprovođenje reformi koje su zacrtane u 14 ključnih prioriteta Evropske komisije u oblasti vladavine prava, pravosuđa, ali i ustavnih i izbornih reformi.

"Najkraće rečeno, potrebno je da imamo institucije na nivou BiH i od svih izabranih zvaničnika očekujem njihov puni angažman u radu, što uključuje i Predsjedništvo, Savjet ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH. Postoje ključne odluke na koje se čeka, koje su važne, a bilo kakva retorika i radnje u smislu podjela ne idu nikom uprilog", naveo je Varhelji.

On je napomenuo da je cilj EU da se ostvare rezultati u BiH, te ponovio da u suprotnom postoji mogućnost velikih gubitaka. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE