• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Varhelji u Sarajevu: ''Mini-Šengen" je priprema za buduće članstvo u EU

Autor SRNA

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas da bi "mini-Šengen" za zemlje regiona značio ono što je već uspostavljeno u EU i pripremu za buduće članstvo u Uniji.

 mini Šengen Oliver Varhelji Izvor: MONDO, Mario Milojević

"`Mini-Šengen` bi značio bukvalno ono što smo imali priliku da vidimo u ranim danima pandemije virusa korona", rekao je Varhelji noviarima u Sarajevu nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i premijerima Republike Srpske Radovanom Viškovićem i Federacije BiH Fadilom Novalićem.

On je objasnio da bi se "mini-Šengenom" u regionu olakšale investicije, pristupačnost usluga i platni promet, kamioni bi bez nepotrebnog čekanja ili zaustavljanja prelazili granice, a omogućio bi se i lakši protok ljudi.

Možda će vas zanimati

"Najkraće rečeno, ono što mi već imamo uspostavljeno u EU imali biste i vi uspostavljeno na području regiona na taj način se pripremajući za buduće članstvo", rekao je Varhelji.

Govoreći o Ekonomsko-investicionom programu EU, Varhelji je rekao da je riječ o regionalnom planu.

"Kada pogledamo sve projekte koji su uključeni i predstavljeni, vidjećete da je riječ o projektima koji su isključivo regionalne prirode, o drumskom i željezničkom povezivanju, te internetu širokog spektra", rekao je Varhelji.

On je naglasio da su pogodnosti koje proizilaze iz ovog programa regionalne, navodeći da je riječ o projektima poput nastavka izgradnje koridora "Pet Ce", željeznica, te povezivanja Sarajeva i Podgorice.

"Nije ovdje konkretno riječ o novcu i udjelima koliko kome pripada, već bih naglasak stavio da smo tu da pomognemo tamo da je pomoć najpotrebnija, da utvrdimo koje poveznice i elementi ostaju i da ih rješavamo", naveo je Varhelji.

Govoreći o izvještaju Evropske komisije o napretku BiH, Varhelji je rekao on jasno pokazuje da su prioriteti nezavisnost pravosuđa i vladavina prava.

"Očekujemo ubrzanu dinamiku reformi i konkretnih rezultata u ovoj oblasti", dodao je on.

Kada je riječ o migrantskoj krizi, Varhelji je rekao da će sa ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara Selmom Cikotićem razgovarati o načinima kako da se pomogne BiH da prevaziđe izazove sa kojim se suočava, kao i o novom sporazumu o migracijama koji je predstavila Evropska komisija.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE