• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Federaciji BiH danas slave Dan državnosti

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Današnji dan, 25. novembar, u entitetu Federacija BiH obilježava se kao "Dan državnosti Bosne i Hercegovine".

 U FBiH slave Dan državnosti BiH Izvor: FENA

Na današnji dan, tokom Drugog svjetskog rata, 1943. godine održana je prva sjednica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu

Na zasjedanju su izabrana 172 odbornika iz svih tadašnjih srezova BiH.

Istovremeno je konstituisano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, sa dr. Vojislavom Kecmanovićem, ljekarom iz Bijeljine, kao predsjednikom.

U rezoluciji ZAVNOBIH-a, koja je glavni dokument, između ostalog, ističe se da narodi BiH kroz svoje jedino političko predstavništvo, ZAVNOBiH, hoće da njihova zemlja, "koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata".

Pojedini političari i istoričari u Federaciji BiH smatraju da je na ovaj način ''obnovljena državnost BiH po prvi put nakon pada srednjovjekovne bosanske države 1463. godine, odnosno nakon tačno 480 godine".

Na drugom zasjedanju u Sanskom Mostu, od 30. juna do 2. jula 1944. godine, ZAVNOBiH se konstituše u vrhovno zakonodavno i izvršno narodno predstavničko tijelo, u najviši organ vlasti Bosne i Hercegovine, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji.

Povodom današnjeg dana, cvijeće su kod Vječne vatre u Sarajevu položili predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF), član Predsjedništva Šefik Džaferović (SDA), predsjednik SDA Bakir Izetbegović, kantonalna vlast na čelu s premijerom Edinom Fortom (NS), federalni parlamentarci te sarajevska antifašistička udruženja proizišla iz NOB-a.

Cvijeće će biti položeno na mezarju Kovači gdje je sahranjen osnivač SDA i ratni lider tzv. Republike BiH i prvi predsjedavajući poslijeratnog Predsjedništva BiH, Alija Izetbegović.

U Republici Srpskoj danas nije praznik, a simbolično se obilježava u Mostaru odnosno u Hercegovačko neretvanskom kantonu i u nekim drugim mjestima u BiH sa hrvatskom većinom.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE