• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Odluka o sankcijama Srpskoj - odluka o njenoj samostalnosti

Autor Dragana Božić

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je večeras da će eventualna odluka SAD o sankcijama Republici Srpskoj značiti i samostalnost Srpske.

 Srn2022-1-5_203147_1.jpg Izvor: Srna/Darko Šavija

"Onog trenutka kada SAD uvedu sankcije Republici Srpskoj, donijele su odluku o samostalnosti Republike Srpske", izjavio je Dodik nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da SAD jesu velike, ali su veliki lažov i da posljednje uvođenje američkih sankcija predstavlja direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH i Republike Srpske.

Srbija neće stati iza bilo kakvih sankcija, izjavio je večeras lider SNSD-a Milorad Dodik komentarišući sankcije koje je protiv njega uvela Amerika.

Dodik je dodao da je o tome razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je on rekao da Srbija neće stati iza bilo kakvih sankcija.

"Odmah iza naših praznika bićemo u Beogradu i to će se potvrditi", dodao je Dodik.

On je naglasio da u ovome nema nikakvog uznemirenja ali da mu je žao što su otišli toliko daleko da su sankcionisali i ATV, za koji kaže da je objektivan medij.

"Ja nemam ništa sa vlasništvom ATV-a. Nikada u životu nisam zvao urednika nijednog medija ni Srne, ni ATV, niti RTRS, pogotovu BN-a da bih ja uređivao neke vijesti. To se nije desilo kako oni to tvrde i lažu", naveo je Dodik i dodao da se u ovoj situaciji ne vrijedi pravdati.

Dodik je istakao da je ponosan što je na strani Republike Srpske i radi posao koji je važan i naglasio da će ostati na tome.

On je dodao da zna mnogo o učešću pojedinaca iz Republike Srpske koji su definisali subjekte i pisali kome to treba da se uvedu sankcije.

"Što se tiče Amerikanaca, ostalo je još samo da me ubiju, da me smaknu. Pa, evo želim to javnosti da kažem da, ako se to desi, da su to uradili Amerikanci uz asistenciju Britanaca, jer ne vidim nijednog drugog subjekta da bi imao motiva da to učini", kaže Dodik.

On je najavio da će narednih dana na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biti donesen zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu. "I nastavićemo politike koje smo sami dogovorili, a one su u skladu su sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom", dodao je Dodik.

"Amerika podržava muslimane neskriveno, a što je najbolje pokazala ovom odlukom koju nam je saopštila ranije u toku dana njihova ministaraka koja očigledno sa opozicijom, prije svega PDP-om i jednim dijelom SDS-a uticala na odabir načina na koji će se neko sankcionisati ovdje", rekao je Dodik nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Dodik je izrazio uvjerenje da Amerikancima smeta što je Republika Srpska stabilna i samoodrživa zajednica, a ne smeta ima što u Federaciji BiH nema vlade i Hrvati nemaju legalno izabranog predstavnika.

"Ovo nije odraz snage. Ja nemam imovinu u SAD i ovo je čista farsa da mi se zabranjuje imovina koju nemam, nikada nisam imao ništa u Americi, nikada nisam imao račun u Americi, niti se bavio bilo kakvim poslovima tamo. Nemam namjeru da idem tamo i da kada mi skinu sankcije", rekao je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, njima samo odgovara neko ko bi destabilizovao Republiku Srpsku i ukinuo njene nadležnosti.

"I oni tragaju za takvim sve vrijeme ovdje i samo takav političar bi odgovarao Amerikancima", naveo je on.

Dodik je poručio da je Republika Srpska, vođena SNSD-om, na dobrom putu, ekonomski se dobro razvija i dobro stoji i ima mnogo bolje pokazatelje od FBiH.

On je dodao da je najveća težina činjenice da su ovu odluku Amerikanci donijeli pred pravoslavni praznik - Božić, ne poštujući naša osjećanja. 

U Banjaluci je održana sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a. Sjednici su prisustvovali lider stranke Milorad Dodik, kao i potpredsjenici SNSD-a Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić.

Prisustvovali su i stranački funkcioneri Zoran Tegeltija, Snježana Novaković Bursać, Denis Šulić, Siniša Karan, Radovan Kovačević.

Kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri Ministarstvu finansija SAD danas je uvela sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji zbog, kako se navodi, aktivnosti i prijetnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, u prvom reagovanju rekao je da odluka SAD o uvođenju sankcija njemu i ATV-u je toliko besmislena da ne zna ni kako bi je komentarisao, a da zvuči suvislo. 

Kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri Ministarstvu finansija SAD danas je uvela sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji zbog, kako se navodi, aktivnosti i prijetnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH. 

(Srna/Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE