• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik pisao njemačkom premijeru i tražio sastanak

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik 23. decembra prošle godine obratio se pismom kancelaru Njemačke Olafu Šolcu i zatražio sastanak s njim.

 Dodik pisao Olafu Šolcu Izvor: YouTube/Printscreen/DW News

Dodik je Šolcu čestitao na imenovanju za kancelara i naveo da se raduje i nada konstruktivnoj saradnji sa njim u duhu pozitivnih iskustava kakve je Bosna i Hercegovina imala sa Njemačkom do sada.

"Berlinski proces, kao jedna od značajnih incijativa usmjerenih ka ubrzanju reformskog procesa u Bosni i Hercegovini, stvorio je pozitivnu dinamiku koju političke partije i institucije Republike Srpske žele da nastave i time daju značajan doprinos i pomognu pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. U svjetlu trenutne političke situacije u RS i Bosni i Hercegovini, kao i regionu Zapadnog Balkana, te smatrajući da su direktni dijalog i kompromisni dogovor, a ne optužbe koje se iznose putem medija ili iznošenjem neusaglašenih, jednostranih optužujućih izjava, jedini pravi put za rješenje svih dilema i postojećih nesuglasica, ovim putem izražavam svoju iskrenu namjeru da na sastanku pokušamo zajednički iznaći kompromisno rješenje za izlazak iz novonastale situacije", stoji u pismu koje je objavio Faktor.ba.

Dodik je naglasio kako je spreman na sastanak bilo kada i bilo gdje.

"Otvoren sam za susret na lokaciji i što hitnijem terminu koji predložite i spreman da to bude ili na neutralnom terenu po vašem izboru, ili u nekoj od vaših institucija. Vaša zemlja gospodine savezni kancelaru, bez ikakve sumnje spada u red najvažnijih spoljno - političkih i trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine te se stoga nadam vašem aktivnom angažmanu".

Dodik je izrazio nadu da će Šolc biti u mogućnosti da prihvati predloženi sastanak i izrazio je uvjerenje da taj psusret biti ključna karika u razumijevanju trenutnog stanja u Bosni i Hercegovini, ali istovremeno i dodatni impuls razvoju dobrih političkih i ekonomskih odnosa.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE