• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HET prodaje akcije: Privatizacija ili dokapitalizacija?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Elektroprivreda Republike Srpske poručila je da Hidroelektrane na Trebišnjici povećavaju kapital emisijom akcija radi završetka izgradnje HE Dabar, a ne radi privatizacije kako su neki inicirali.

 Prodaja akcija HET privatizacija ili dokapitalizacija Izvor: Mondo - Željko Svitlica

Dokapitalizacija se radi javno i transparentno, u skladu sa svim propisima tržišta kapitala, kažu u ERS, a sve u cilju obezbjeđivanja sredstava za okončanje projekta „Dabar“ što je jasno naznačeno u članu VII Odluke o drugoj emisiji akcija javnom ponudom.

Takođe, ističu da je projekat HE Dabar prošao sve potrebne procedure, a krajem prošle godine potpisan je i sporazum o izgradnji i finansiranju sa kineskim partnerima, tako da su poruke Bakira Izetbegovića bez ikakvog osnova, te da upravo zbog ovakvih stvari pokretanje ovog projekta uveliko kasni.

Povezano

"Podsjećamo da je ovaj projekat zbog političkih manipulacija i usporavanja sa ekološkim dozvolama zakasnio više od tri godine. Sud BIH je rekao da nema ništa sporno zato šaljemo jasnu poruku Bakiru Izatbegoviću koji je krenuo u osporavanje projekta HE Dabar", rekli su iz ERS-a.

Ana Bokonjić Buha, portparol Elektroprivrede Republike Srpske navela je da će hidroelektranu izgraditi u planiranim rokovima uspješno i na ponos svih.

"Moramo podsjetiti da se radi o projektu iz 1954 godine u kome je učestvovala kompletna stručna javnost bivše Jugoslavije. U izradi ovog projektra učestvovala je i stručna javnost Sarajeva i ona bi možda mogla nešto da kaže ali predsjednik SDA Bakir Izetbegović nema pravo da priča a pogotovo ne da manipuliše", kategorična je Bokonjić Buha.

Na priču o privatizaciji, iz ERS-a odgovaraju da su to potpune neistine, a koje su proizašle iz nepoznavanja ove materije, te da se emisija akcija radi sa ciljem obezbjeđivanja sredstava potrebnih za izgradnju novog projekta.

"Matično preduzeće Elektroprivreda Republike Srpske je obezbijedilo sredstva kojima će koristeći pravo preče kupovine kupiti akcije koje emituje HET u procentu od 65% i na taj način zadžati sadašnji procenat vlasništva u HETu i nakon provedenog postupka što znači da bilo kakva priča o privatizaciji HETa je apsolutna neistina i laž", rekao je Blagoje Šupić, direktor Direkcije za ekonomsko finansijske poslove ERS-a.

Šarović: Privatizacija neprihvatljiva

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović rekao je danas da je "privatizacija Elektroprivrede RS ili nekog njenog dijela kao i dokapitalizacija - potpuno neprihvatljiva".

"To su strateška pitanja za Republiku Srpsku i nikakva promjena vlasničkog udjela ne smije da se desi „na mala vrata“, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović povodom najave moguće dokapitalizacije dijela Elektroprivrede RS odnosno Hidroelektrane na Trebišnjici (HET).

Šarović navodi da je ovo za SDS jedno od najvažnijih pitanja i zato će narednih dana pomno pratiti šta će se desiti i da li će se ove najave obistiniti te preduzeti odgovarajuće aktivnosti.

Kaže da je dokapitalizacija na način kako se najavljuje, prodajom akcija na banjalučkoj berzi, u suštini privatizacija energetskog sektora Republike Srpske!

"Privatizacija znači preuzimanje kontrole nad ključnim resursom Republike Srpske, što bi ukoliko se ova predviđanja obistine, značilo direktno odustajanje od ranije politike Republike Srpske, da se ovaj najvažniji resurs ne prodaje odnosno da mora ostati u vlasništvu Republike Srpske! Bilo koji potez ukoliko se bude povlačio od strane vlade ili neke druge institucije po pitanju dokapitalizacije i promjene vlasničke strukture mora biti predmet rasprave u Narodnoj skupštini RS", zaključio je Šarović.

Portal Capital objavio je HET planira da se dokapitalizuje emisijom akcija u vrijednosti od 435 miliona maraka, što je za 50 miliona KM više od trenutne ukupne vrijednosti akcijskog kapitala društva. Pojedini finansijski stručnjaci ocjenjuju da pomenuta prodaja akcija znači privatizaciju HET-a.

Pročitajte i ovo

Tagovi

ERS

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Kupiće ih tajkuni iz federacije i tako zagospodariti poslednjim resursom RS

MONDO REPORTAŽE