• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petrović: U RS će postojati energetski zaštićeni kupci, kriterijum je socijalna ugroženost

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Generalni direktor preduzeća "Elektroprivreda Republike Srpske" Luka Petrović rekao je da Zakon o električnoj energiji donosi i novu kategoriju energetski zaštićenog kupca, te da je u toku izrada kriterijuma za njeno određivanje.

 Zaštićeni kupci struje u ERS Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Petrović je pojasnio da je energetski zaštićen kupac socijalno ugroženi krajnji kupac iz kategorije domaćinstva, kome je ovaj status priznat na osnovu stanja socijalne potrebe.

On je naveo da je rad na uvođenju kategorije socijalno zaštićenog kupca proces u koji su uključene brojne institucije i da mora biti detaljno i precizno definisan, zbog čega će biti potrebno još nekoliko mjeseci kako bi ova kategorija u praksi mogla da ostvaruje svoja prava i obaveze po modelima koji budu izrađeni i odobreni, prenosi "Glas Srpske".

"Energetski zaštićeni kupac može biti samo onaj koji se snabdijeva električnom energijom isključivo kod javnog snabdjevača, a sada je to `Elektroprivreda Republike Srpske`", rekao je Petrović.

On je napomenuo da je mješoviti holding "Elektroprivreda" i dalje ubjedljivo najjeftiniji u regionu i da građani ne moraju da brinu jer će u narednom periodu sigurno tako i ostati.

Govoreći o planovima za naredni period, Petrović je naveo da je potrebno izvršiti snažnu reorganizaciju preduzeća "Elektroprivreda" u cjelini, te povećati produktivnost i efikasnost rada, uz uvođenje sistema pravičnog nagrađivanja radnika, koji su ključni nosioci radnih procesa.

"Proces reorganizacije u prvoj etapi podrazumijevao je restrukturisanje distributivnih preduzeća, odnosno izdvajanje javnog snabdijevanja i formiranje operatera distributivnih sistema koji će se baviti isključivo izgradnjom i održavanjem elektrodistributivnih postrojenja i mreže", rekao je Petrović.

On je naveo da je u Operatorima distributivnih sistema /ODS/ formirano po pet operativnih članova uprava za pet najvažnijih funkcija u distributivnoj djelatnosti, uz direktora svake distribucije, a smanjen je broj šefovskih pozicija, rukovodilaca i administrativnih radnika na račun terenskih radnika i neophodnog kadra za održavanje distributivne djelatnosti.

"Isplatom stimulativnih otpremnina broj radnika je smanjen za 775, a prirodnim odlivom za čak 1.000. Stvoreni su uslovi da distribucije žive od mrežarine i da nemaju višak zaposlenih radnika", objasnio je Petrović.

On smatra da iste takve uslove treba stvoriti i za proizvođače, te je u planu da sljedeći važan korak za "Elektroprivredu Republike Srpske" bude reorganizacija proizvodne djelatnosti.

Petrović je istakao da je proces reorganizacije bio veliki izazov i iskorak za elektroenergetski sistem u Republici Srpskoj, a da su ključne novine koje je donijela nova organizacija razdvajanje tržišnih od regulisanih djelatnosti, odnosno izdvajanje javnog snabdijevanja iz distribucija.

On je rekao da tu, kada je riječ o građanima, nema velikih promjena, osim što će računi za električnu energiju biti transparentniji i kupci će tačno znati šta, koliko i kome plaćaju.

"Na svakom računu izdatom za period od 1. aprila jasno će biti izraženo učešće troškova svakoga u lancu - od proizvođača do snabdjevača, odnosno biće moguće prepoznati iznose koji pripadaju proizvođačima, distributerima, uključujući naknade za rad NOS BiH i mrežarinu `Elektroprenosa`, snabdjevaču, te posebno iskazan dio troškova po osnovu naknade za obnovljive izvore energije", naveo je Petrović.

On je dodao da će matično preduzeće, po osnovu obavljanja djelatnosti javnog snabdijevanja, ostvarivati prihod u visini odobrenih troškova za obavljanje ove djelatnosti koji su i dalje djelimično regulisani i pod nadzorom su Regulatorne komisije za energetiku.

"Po tom osnovu `Elektroprivreda Republike Srpske` nije u prilici da ubire ekstra-profit, kako se pokušava predstaviti u javnosti. Svi naši građani, odnosno 580.000 potrošača, uključujući i kupce do 35 kilovat časova godišnje potrošnje, u narednom periodu će biti u prilici i u obavezi da zaključe ugovore o potpunom snabdijevanju na osnovu kojih će snabdjevač u njihovo ime sprovesti aktivnosti u vezi sa aktiviranjem priključenja na distributivnu mrežu", rekao je Petrović.

Prema njegovom mišljenju, potpuno je logično da su operateri distributivnog sistema u obavezi da naplate zaostala potraživanja iz prethodnog perioda, te da su o tome obavijestili sve dužnike i pozvali ih da na vrijeme izmire račune za električnu energiju.

"Uprave pet ODS-ova donijelo je odluke kojim tempom i na koji način će naplatiti svoja potraživanja, a većina ih je platišama ponudila i reprograme za izmirenje duga u ratama ukoliko imaju veća dugovanja ili odgodu plaćanja ukoliko se radi o socijalno osjetljivim kategorijama i u tom smislu su zaista pokazali razumijevanje za građane", naveo je Petrović.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE