• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Položen kamen temeljac, počinje gradnja ''Buk Bijele''

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Premijeri Republika Srpske Radovan Višković i Srbije Ana Brnabić položili su kamen temeljac za gradnju Hidroelektrane (HE) "Buk Bijela" na rijeci Drini, na istoimenom lokalitetu kod Foče.

 Položen kamen temeljac, počinje gradnja ''Buk Bijele'' Izvor: Vlada Republike Srpske

Brnabić je izjavila da je gradnja Hiroelektrane "Buk Bijela" novi početak u odnosima Srbije i Srpske, ali i cijelog regiona.

"Ovim će Srpska i Srbija pokazati kako se radi u interesu budućih generacija. Ovo nam daje energiju i hrabrost da razmišljamo i o mnogo većim projektima", poručila je Brnabićeva danas u Foči prije polaganja kamena temeljca za gradnju prve od tri hidroelektrane koja će biti izgrađena u sklopu Hidroenergetskog sistema "Gornja Drina".

Na ceremoniji upriličenoj povodom polaganja kamena temeljca, Brnabićeva je istakla da su ovaj, ali i mnogi drugi projekti, rezultat rada vlasti Srpske i Srbije od 2014. godine, kada se odnos Beograda i Srbije prema Republici Srpskoj promijenio.

"Tada smo krenuli da ulažemo mnogo više novca u Srpsku, da pomažemo u svim teškim trenucima. Te 2014. godine, Vlada premijera Aleksandra Vučića je imala izuzetnu želju da brzo promeni odnos Srbije prema Srpskoj, da budemo prisutniji ovde, da imamo zajedničke projekte i viziju, koja je ujedno i vizija bolje povezanog i stabilnijeg regiona", rekla je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, projekat "Buk Bijela" je važan, ali je i samo jedan mali elemenat u tom mozaiku i projekat koji otvara mnoga druga vrata.

"Jedno je kada pomažete projekte lokalne infrastrukture, a sasvim drugo kada imate ovako suštinski i strateški veliki projekat. Onda znate da je sve moguće, onda imate energije i hrabrosti da snivate i mnogo veće snove", poručila je Brnabićeva.

Brnabićeva je izrazila nadu da će do kraja prvog kvartala 2022. godine biti upriličen najmanje još jedan ovakav događaj, za, kako je navela, najmanje još jedan zajednički projekat, bilo da je riječ o početku izgradnje aerodroma Trebinje ili izgradnje auto-puta od Rače do Bijeljine.

Izgradnju HE "Buk Bijela" na rijeci Drini finansiraće elektroprivrede Srbije i Srpske u iznosu 220 miliona evra.

U zajedničkom preduzeću HES "Gornja Drina" preduzeće "Elektroprivreda Srbije" imaće udio od 51 odsto, a "Elektroprivreda Republike Srpske" 49 odsto.

Izgradnjom HE "Buk Bijela", koja bi trebala da traje pet godina, biće otvoreno novo energetsko poglavlje izgradnje velikih energetskih objekata jer će se nakon ove graditi još dvije hidroelektrane na gornjem toku Drine – "Foča" i "Paunci", kao i u Hercegovini HE "Dabar", te vjetro i solarne elektrane.

Na početnih tridesetak kilometara toka Drine, na području opštine Foča, planirana je izgradnja tri hidroelektrane.

Na realizaciju ovog strateški važnog infrastrukturnog projekta HE "Buk Bijela" sa 57 metara visokom betonskom gravitacionom branom, koja ima najveću instalisanu snagu 93,52 megavata i očekivanu godišnju proizvodnju od 332 gigavat časa čekalo se punih 50 godina.

Ovo je naznačajniji i najatraktivniji hidroenergetski objekat gornjeg toka Drine, koji ima dugi istorijat projektovanja, od 1965. godine.

Idejni projekat je završen davne 1970. godine prošlog vijeka, kada je završena i eksproprijacija zemljišta.

Ipak, konačni poduhvat, zbog brojnih poteškoća, preduzele su tek Republike Srpska i Republika Srbija.

(Srna)

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE