• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Neuspjeh pregovora u Neumu loš za ukupne odnose u BiH

Autor Dušan Volaš

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da za ukupne odnose u BiH nije dobro što su propali pregovori stranaka iz Federacije BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH pod medijacijom međunarodne zajednice.

 Milorad Dodik Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Dodik je naveo da ono što je mogao da čuje od lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića ukazuje da gotovo nije bilo nikakvog pomaka, približavanja i da je opšti utisak da politički predstavnici muslimana nisu htjeli dogovor.

"Oni, po njima, imaju dobru varijantu da ponovo izaberu /Željka/ Komšića i u tom pogledu zadaju definitivni politički udarac Hrvatima kao konstitutivnom narodu na ovim prostorima. Ja mislim da to nije dobro", rekao je Dodik novinarima u Banjalucima.

Možda će vas zanimati

Dodik je rekao da nije dobro da hrvatski konstitutivni narod bude majorizovan od strane muslimana.

"Oni to nastavljaju neskriveno provodeći politiku te majorizacije, političkog minimiziranja političkih predstavnika Hrvata. To sigurno ne može da da ni dobru atmosferu ni dobar uspjeh u samoj BiH", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je naveo da su pregovori u Neumu bili "federalno pitanje" između muslimana i Hrvata, ističući da su predstavnici Republike Srpske smatrali da nemaju razloga da razgovaraju o izboru člana Predsjedništva u Federaciji BiH.

Istakao je i da je očigledno da svi napori koje su uložili Evropljani i Amerikanci nisu dali rezultat.

Dodik je ukazao da je problem jednog konstitutivnog naroda problem sva tri konstitutivna naroda i da se to ne može na bilo koji drugi način posmatrati.

"Mi smo podržali opravdane zahtjeve hrvatskih političkih predstavnika da oni imaju adekvatne, odnosno svoje, predstavnike i da je to suština i Dejtonskog sporazuma i funkcionisanja BiH. Bošnjaci, muslimani, žele dominaciju, majorizaciju. To vježbaju nad Hrvatima u BiH", istakao je Dodik.

"S pažnjom se posmatra šta predlažu koalicioni partneri"

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da se s pažnjom posmatra šta predlažu koalicioni partneri i da će se prema tome odnositi na konstruktivan i fleksibilan način.

Nakon što je Predsjedištvo Ujedinjene Srpske donijelo jedan od zaključaka da zakoni o vojsci i indirektnim porezima ne treba da se usvajaju dok se ne završe pregovori u BiH ili dok se ne završe izbori, Dodik je rekao da je to njihov partijski stav i da će razgovarati.

"Razgovaraću sa rukovodstvom Ujedinjene Srpske o tom pitanju i njihovom viđenju i imaćemo zajedničke politike", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da to može da bude i legitiman prijedlog političke partije, ali da će sve zavisiti od većine, te podsjetio da je Narodna skupština donijela odluku da povlači svoje saglasnosti sa pitanje odbrane, indirektih poreza i visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

"Mi sa pažnjom posmatramo šta predlažu naši koalicioni partneri i odnosićemo se prema tome na jedan konstruktivan i veoma fleksibilan način", rekao je Dodik.

Srna

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE