• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović poručio u NSRS: RS ćete najbolje zaštiti braneći je ne samo ovdje, nego i u institucijama BiH

Autor Brankica Spasenić

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović obratio se danas poslanicima NSRS i ukazao na važnost razgovora u BiH i poručio da nema boljeg načina osim „sjesti i razgovarati u institucijama BiH“.

 Dragan Čović Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

"Imperativ je očuvati Ustav BiH, a prevažan je Aneks četiri. Otvarati Ustav je krajnje rizično za sve u BiH. Treba očuvati mir u BiH, bolje je i satima sjediti i pregovarati nego da brojimo žrtve. Vi čuvajte RS, a koliko ste emocija ovdje iznijeli, mogu vam samo zavidjeti. Ono što vas moram zamoliti, ostavite dovoljno otvorena vrata i za druga dva konstitutivna naroda, pa i za Hrvate koliko im pripada po Ustavu. To je značajna poruka za mali ljudi koji je ostao ovdje. Nemamo drugog puta osim sjesti i razgovarati u institucijama BiH. RS ćete najbolje zaštiti braneći je ne samo ovdje, nego i u institucijama BiH", zaključio je Čović.

On je rekao i da ga je puno osoba zamolilo da dođe na današnju posebnu sjednicu NSRS u Banjaluci, ali i puno onih koji su rekli da "ni slučajno ne ide".

"Iznenadiće vas da, ovih dana kada smo intenzivno razgovarali oko Izbornog zakona, međunaordni zvaničnici su sugerisali Izetbegoviću da dođe ovdje", kazao je danas Čović.

On je ocijenio da u BiH ne funkciniše ni zakonodavna, ni izvršna ni sudska vlast.

"BiH odavno nije pravna država. Nemamo drugog izlaza osim tražiti zajednička rješenja kroz ovakve razgovore",rekao je Čović.

Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Poručio je da je zahvalan srpskoj strani što je istakla da će podržati sve ono što se dogovore druge dvije strane u FBiH u vezi Izbornog zakona, ali je istakao da su istovremeno pokazali „mudrost“ i izbjegli odgovornost.

"Došli smo mi do Dejtona 2, a možda vi to ne vidite nekada. Ideja o brisanju nacionalnog prefiksa se tobože odnosila na Hrvate, a najmanje se odnosila na Hrvate", rekao je.

Rekao je da je sve išlo dobro do Neuma, a da je definicija koju je Venecijanska komisija definisala glasila "predstavnik hrvatskog naroda i svih drugih građana".

"Osnovno načelo je brisati etničke odrednice. To će doći pred vas kad tad na razmišljanje“,naveo je Čović, te naglasio da je u razgovorima oko izmjena izbornog zakona došla do izražaja još jedna dimenzija - uvođenje četvrtog naroda, ostalih.

"Najveći dio kolega predstavnika iz Sarajeva je bilo da se riješi uvođenjem još jednog, četvrtog člana Predsjedništva BiH", istakao je Čović.

Rekao je da su međunarodni predstavnici sve vrijeme govorili da su sjeli da "riješe pitanje sva tri konstitutivna naroda".

Nakon svog govora napustio je skupštinu Srpske, zbog, kako je rekao, ranijih dogovora.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ru

Treba cetvrti clan predsednistva, da po običaju ,preglasaju ostala dva,odnosno tri člana.

MONDO REPORTAŽE