• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Golić o Trgovskoj gori: Do kraja marta mapa pravnog puta

Autor Dušan Volaš

""Računam da ćemo do tog datuma imati bliže informacije šta namjeravaju vlasti Hravatske"

 Golić o Trgovskoj gori: Do kraja marta mapa pravnog puta Izvor: Srna/Rajana Jakovljević

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je na sastanku o problemu izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori dogovoreno da do kraja marta Pravni tim uradi mapu pravnog puta sa ciljem zaštite oko 200.000 stanovnika u 13 opština u slivu rijeke Une.

Golićeva je istakla da će uskoro biti održan sastanak predsjednika vlada Republike Srpske i Federacije BiH, predsjedavajućeg Savjeta ministara, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca sa resornim ministrima na području jedne od opština koja je najviše pogođena ovom problematikom.

"Računam da ćemo do tog datuma imati bliže informacije šta namjeravaju vlasti Hravatske. Sa današnjeg sastanka smo poslali poruku svim relevantnim faktorima, svim institucijama BiH, počevši od Predsjedništva, a prvenstveno ministra inostarnih poslova da diplomatski put ide nezavisno od ovoga sa vlastima Hrvatske, to je naša obaveza", izjavila je Golićeva na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Ona je navela da svakodnevno dobija pisma građana iz opština u slivu rijeke Une te da se ovom problematikom bavi tri, četiri godine.

Golićeva je napomenula da je danas prvi put da je predsjedavajući Savjeta ministara zakazao sastanak Koordinacionog tima i posvetio se ovoj problematici.

"Prvi put da je predsjedavajući Savjeta ministra u razgovorima sa relevantnim funkcionerima vlasti Hrvatske ovo pitanje stavio na dnevni red", istakla je Golićeva.

Ona je izrazila nadu da će Hrvatska odustati od namjere da na granici sa susjedima gradi odlagalište radioaktivnog otpada.

"To nije dobro ni za razvijanje dobrususjedskih odnosa, jer trebamo graditi međusobno povjerenje, a ne i pravne ili bilo kakve druge ratove", istakla je Golićeva.

Ona je dodala da hravatske vlasti sprovode sve aktivnosti i vrše istražne radnje i da raspisuju određene javne pozive kako bi izabrali licenciranu kuću koja će izraditi studiju o uticaju na životnu sredinu.

"Taj dokument prema našim saznanjima još nije urađen. Onog momenta kada vlasti Hravatske izrade taj dokument, on ima po Espo konvenciji i drugima koje smo potpisali i ratifikovali procedure kako bi se o njemu pogođena strana mogla pravovremeno da izjasni", navela je Golićeva.

Ona je pohvalila rad članova Ekspertskog tima koji su, kako kaže, neumorini, vrše geološka, seizmološka i druga istraživanja.

"Pripremaju sve neophodne elemente koji bi pomogli Pravnom timu, ukoliko dođe do spora sa Hrvatskom, da imamo sve što je neophodno u obrazloženju određenih tužbi, odnosno zavisno za koji oblik se odlučimo", ukazala je Golićeva.

U Sarajevu je danas održan sastanak o problemu izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, koji je sa resornim ministrima zakazao predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Srna

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE