• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čubrilović: Nacrt zakona o VSTS je donesen u skladu sa Ustavima RS i BiH

Autor Nikolina Damjanić

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da je usvajanjem Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, NSRS postupila poštujući istovremeno Ustave i RS i BiH.

 čubrilović o nacrtu zakona o vsts Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

Čubrilović kaže da je njima određeno da postoji VSTS koji obezbjeđuje samostalnost, nezavisnost, nepristrasnost, stručnost i efikasnost sudstva i tužilaštva.

"Narodna skupština Republike Srpske je ovaj zakon usvojila u formi nacrta i uputila ga u javnu raspravu u trajanju od 60 dana. Nakon toga, zakon se u skupštinsku proceduru upućuje u formi prijedloga i tek onda ide na usvajanje i objavljivanje u `Službenom glasniku`", rekao je Čubrilović.

On je istakao da je Narodna skupština Republike Srpske, kao najviše predstavničko, zakonodavno i demokratsko izabrano tijelo, postupala u skladu sa pravom i pravdom jer je činjenica da su skoro svi domaći i međunarodni predstavnici nezadovoljni radom pravosudnih institucija, posebno onih na nivou BiH, u čijem radu je evidentna pristrasnost i dvostruka praksa, saopšteno je iz skupštinskog Odsjeka za odnose sa javnošću.

"VSTS Republike Srpske je postojao i ranije sve dok ga 2002. godine nije ukinuo visoki predstavnik za BiH i nametnuo Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu na nivou BiH. Visoki predstavnik je i na taj način preuzeo ovlaštenja parlamenta i donosio zakone za koje nije imao legitimno i legalno pravo", rekao je predsjednik Narodne skupštine.

Čubrilović je istakao da je na taj način visoki predstavnik za BiH, suprotno svim pravnim i političkim standardima, oduzeo ovlaštenje Narodnoj skupštini Republike Srpske da bira i razrješava sudije i predsjednike sudova, javne tužioce i zamjenike javnih tužilaca, što je neprihvatljivo.

"Zabrinjava površnost i neargumentovanost svih onih koji komentarišu i osuđuju odluke Narodne skupštine Republike Srpske, koja je i dalje najfunkcionalniji i najefikasniji parlament u BiH", istakao je predsjednik parlamenta Srpske.

On je ponovio da je, prema Ustavu BiH, pravosuđe u nadležnosti entiteta tako da Republika Srpska ne pokušava da preuzme ništa što joj ne pripada.

"Narodna skupština će i u buduće da donosi zakone u skladu sa Ustavom, u interesu Republike Srpske i njenih građana, a koji su, na demokratski način, birali narodne poslanike da na najbolji mogući način zastupaju njihove stavove", rekao je Čubrilović.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE