• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Naravno da ću biti na obilježavanju Sretenja

Autor Dušan Volaš

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da vlade Srpske i Srbije već osam godina zajednički obilježavaju važne datume, među kojima je i Dan državnosti – Sretenje, te da mu nije ni palo na pamet da ne prisustvuje predstojećim svečanostima.

 Dodik: Naravno da ću biti na obilježavanju Sretenja Izvor: SNSD

Dodik je, povodom medijskih navoda da ambasadori zemalja EU ove godine neće prisustvovati obilježavanju Dana državnosti Srbije u Orašcu zbog najavljenog njegovog dolaska, istakao da ne zna koje su to zemlje u EU kojima to predstavlja problem.

"Nisam se ni uputio u taj problem. Naravno da ću biti na obilježavanju, jer ne vidim ni jedan razlog zbog kojeg ne bih tamo bio prisutan, kao i rukovodstvo Republike Srpske", rekao je Dodik novinarima u Laktašima.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što se ove godine opredijelio da jedno od najvećih priznanja Srbije dodijeli predsjedniku Srpske Željki Cvijanović.

"Pokušaću, ukoliko bude moguće, da budem i u Orašcu i u Beogradu, jer se sve odvija u istom danu", kaže srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je naveo da je dogovoreno sa Vučićem da se predlože još neke ličnosti iz Srpske za odlikovanja, te da će jedno od njih biti i Slavko Jovičić, koji će dobiti posthumno odlikovanje, kao čovjek koji je simbol stradanja Srba u logorima.

Odgovarajući na pitanje da li je u planu rekonstrukcija Vlade Srpske, Dodik je rekao da to pitanje nije na dnevnom redu, te da kabinet premijera Radovana Viškovića radi dobro svoj posao.

"Razgovaraćemo da povećamo naše aktivnosti u tom pogledu", istakao je Dodik.

O Inckovom nametnutom zakonu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da za Republiku Srpsku ne postoji "zakon o zabrani negiranja genocida", koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, te da će republičke institucije zaštiti svakog protiv koga budu pokrenute istrage i procedure u tom smislu.

Dodik je novinarima rekao da nije dobio poziv na saslušanje zbog kršenja ovog zakona, te da se neće odazvati ukoliko ga dobije.

"U Srpskoj taj zakon ne važi i ne primjenjuje se. Tako je odlučila Narodna skupština i to niko ne može da poništi, pa ni /Kristijan/ Šmit. On je individualno lice. Ako to uradi, tužićemo ga na sve strane svijeta", kaže Dodik.

On je napomenuo da je ideja bila da se kroz priču o zabrani negiranja genocida otvori široko polje za političku diskvalifikaciju Republike Srpske i srpskog naroda, u smislu da je to "genocidni narod i genocidna tvorevina".

"I da se jednog dana kroz medijsku propagandu dođe do situacije da treba ukinuti Srpsku, jer ne može da postoji nešto što je genocidno. Ako imaju poštenu namjeru, a ne tu, onda će prihvatiti onaj zakon koji smo mi predložili, a to će biti test i našeg daljeg učešća u radu u zajedničkim institucijama", rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je naveo i da je Republika Srpska svoj odnos prema nametnutom Inckovom zakonu odredila kroz zaključke Narodne skupštine Srpske i odlukom da se na zajedničkom nivou učestvuje samo kada su na dnevnom redu pitanja od interesa za Srpsku.

"To poštujemo, što smo i pokazali na prošloj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, gdje smo glasali za razvojne projekte Srpske, a nismo oštetili ni Federaciju BiH, jer je bio jedan projekat iz tog entiteta Sva druga pitanja nisu dobila našu podršku", istakao je Dodik.

Dodik je ocijenio apsurdnom situaciju u kojoj međunarodna zajednica napada vlast u Srpskoj jer ostaje dosljedna odlukama i ne učestvuje u radi institucija na BiH nivou, dok opozicija iz Srpske govori da su zaključci prekršeni.

"Kome je tu vjerovati? Ko laže? Da li ovi iz opozicije ili oni tamo? Jedino se mi ponašamo dosljedno u tom pogledu i nastavićemo tako", naglasio je Dodik.

On je potvrdio da će biti podržani svi razvojni projekti, dok rješavanje političkih pitanja isključivo zavisi od toga kada će biti sklonjena iz pravnog prometa "brljotina zadnjeg visokog predstavnika".

"Poslije njega nema visokog predstavnika u BiH, jer ovaj koji se sad tako predstavlja nije imenovan na tu funkciju kako je predviđeno", rekao je Dodik.

On je svima koji visokog predstavnika pozivaju na djelovanje poručio da Republika Srpska neće poštovati njegove odluke.

"Šta može da uradi? Da zabani politički rad Miloradu Dodiku i da kaže da me isključuje iz Predsjedništva? Eto, neka urade ako misle da im to rješava problem. Mislim da ne rješava, jer problem nije Milorad Dodik. Problem je njihova iluzija da mogu da podvalama urušavaju naše institucije", smatra Dodik.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE