• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija: Podrška prijedlogu za uvođenje diferencirane stope PDV-a

Autor Nikolina Damjanić

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija podržao je prijedlog Milorada Dodika za uvođenje diferencirane stope PDV-a, te naveo da je situacija sa inflacijom i kretanjem cijena takva da će sada teško moći da odbiju ovaj prijedlog oni koji su ranije to činili.

 tegeltija podržava uvođenje diferencirane stope pdv-a Izvor: Srna/Snježana Lepir

"SNSD je nekoliko puta imao ovakav prijedlog u parlamentu BiH, jer smo smatrali da postoji prostor da neka grupa proizvoda bude više oporezovana, a da osnovne životne namirnice, oprema za bebe, ortopedska pomagala i drugo budu oporezovane nižom stopom. Nikada nismo uspjeli da pređemo prag koji se zove Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, gdje smo od šest članova uspjeli dobiti dva srpska glasa, ali ne dalje od toga", rekao je Tegeltija za Televiziju srpske dijaspore.

On je ponovio da bi bilo dobro da se uvede diferencirana stopa PDV-a, te naveo da trenutno u Evropi samo Danska i BiH imaju jedinstvenu stopu.

Govoreći o krizi u institucijama BiH, Tegeltija je naveo da nikome iz Republike Srpske nije u interesu da stane život u BiH, te da ministri iz Srpske u Savjetu ministara apsolutno poštuju odluke Narodne skupštine Republike Srpske.

Tegeltija je izrazio očekivanje da nametnuti "Inckov zakon" bude ukinut, a time i formalna prepreka za nesmetano funkcionisanje svih institucija u BiH.

"Nismo dio blokade, tražimo dijalog i rješenje. Ako legalizujete mogućnost da visoki predstavnik donosi odluke i nameće rješenja, onda sasvim sigurno možete očekivati da će sutra neki drugi visoki predstavnik donijeti neke suštinske odluke, ako mu date pravo da donosi zakon - donijeće zakon, pa ukinuti policiju Republike Srpske, a formirati neke policijske snage na nivou BiH ili slično", upozorio je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da u BiH postoje otvorena i druga politička pitanja, a mala spremnost, posebno jedne strane, da se kroz unutrašnji dijalog dođe do rješenja.

Tegeltija je podsjetio da je pred početak pandemije virusa korona, Ustavni sud BiH donio odluku kojom je uzeo dio imovine Srpske i da je i tada Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku sličnu odluci koja je uslijedila nakon nametnutog "Inckovog zakona".

"Ali, pod pritiskom pandemije i straha za zdravlje ljudi, šutke smo ušli u taj proces rada i odlučivanja i mislim da su institucije BiH pokazale visok nivo međusobnog razumjevanja, saradnje i solidarnosti", istakao je Tegeltija.

On je dodao da je pandemija pokazala veliku sebičnost i zatvorenost svijeta, te da je važno imati sigurne lance snabdijevanja.

"Pandemija je pokazala da je svijet sebičan i dok se nije pojavio višak vakcina u zapadnim i velikim zemljama nije bilo vakcina za zemlje zapadnog Balkana, izuzev za Srbiju koja je upravo pokazala kako treba da se ponaša u uslovima krize", rekao je Tegeltija.

On je dodao da je po završetku pandemije važno da zdravstveni sektor izanalizira svoju organizacionu strukturu i kapacitete s ciljem odgovora na nove izazove.

Tegeltija je najavio da bi narednih dana trebalo da bude raspisan tender za izgradnju dionice autoputa od Doboja prema Vukosavlju i Modriči, čime bi bila započeta izgradnja svih dionica Koridora "Pet ce" koje se nalaze u Republici Srpskoj.

"U ovom trenutku u izgradnji je obilaznica oko Doboja, a u Federaciji BiH radi se nekoliko dionica Koridora `Pet ce`. Nakon izbora izvođača radova prema Vukosavlju imaćemo samo dionicu za koju nisu obezbijeđena finansijska sredstva. Plan je i da bude rekonstruisana željeznička mreža od Doboja do Šamca i izgradnja puta Foča – Šćepan Polje, te snabdijevanje gasom BiH južnom konekcijom", rekao je Tegeltija.

Kada je riječ o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd, Tegeltija je podsjetio da je Republika Srpska izabrala izvođača radova za prvu dionicu od granice sa Srbijom do Bijeljine.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE