• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija sa kineskim premijerom: Politički odnosi BiH i Kine na visokom nivou

Autor Dragana Božić

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija u razgovoru sa kineskim premijerom Lijem Kećijangom u Pekingu zahvalio je Kini i njenom rukovodstvu na principijalnom stavu poštovanja međunarodnog prava, posebno u Savjetu bezbjednosti UN po pitanju visokog predstavnika.

 Srn2022-2-5_1135480_2.jpg Izvor: Srna

Tegeltija je rekao da su politički odnosi dvije zemlje na visokom nivou i da ih karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo, uzajamno povjerenje i podrška, te izrazio zahvalnost na pomoći koju je Kina pružila BiH u teškim vremenima borbe protiv klovida 19, kao i na ukupnoj podršci razvoju, prosperitetu i stabilnosti BiH, te jednakoj politici prema oba entiteta.

Sagovornici su ukazali na značaj bilateralnih susreta na visokom nivou kao osnovu za poboljšanje odnosa u cjelini, posebno ekonomskih, a predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom uputio poziv premijeru Kećijangu da posjeti BiH kako bi sa vlastima svih nivoa u BiH razgovarao o nastavku saradnje na infrastrukturnim i drugim projektima u okviru uspješnih privrednih odnosa i finansijske podrške koju Kina pruža.

Na sastanku, na kojem je bilo riječi o unapređenju saradnje u oblasti energetike, infrastrukture i ekonomije, Tegeltija je ukazao na važnost jačanja kulturnih veza dvije zemlje i u tom kontesku naglasio značaj otvaranja Konfucijevog instituta u Banjaluci i Sarajevu, te izrazio očekivanja BiH u pogledu daljeg razvoja saradnje u oblasti poljoprivrede kroz Inicijativu 16+1.

Tegeltija je pohvalio uspjeh kineskih političkih i ekonomskih reformi, te istakao da kineski model može poslužiti kao uzor mnogim zemljama u razvoju i tranziciji, saopšteno je iz Savjeta ministara.

On je naglasio da inicijativa "Pojas i put" koju je pokrenuo kineski predsjednik Si Điping, a čiji je integralni dio saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, predstavlja izuzetan doprinos ravnomjernom razvoju kao jednom od ključnih preduslova globalne stabilnosti.

Predsjedavajući Savjeta ministara je kineskom premijeru čestitao uspješnu organizaciju Zimskih olimpijskih igara koje šalju svijetu poruke mira, napretka i boljeg života, te poželio da sportisti obje zemlje ostvare zapažene rezultate.

Tegeltija je ranije danas prisustvovao prijemu koji su kineski predsjednik Si Điping i njegova supruga Peng Lijuan upiličili za gostujuće šefove država i međunarodnih organizacija koji su prisustvovali ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE