• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Sarajevu danas proslavljaju 1. mart

Autor Dušan Volaš

U Federaciji BiH danas je zvanično tzv. Dan nezavisnosti BiH u uspomenu na 1. mart 1992. godine kada je održan referenduma o nezavisnosti BiH (od ondašnje Jugoslavije).

 1. mart proslavlja samo FBiH Izvor: Samir Cacan, MONDO

Građani srpske nacionalnosti mahom nisu izašli na referendum, koji prema tada važećem Ustavu BiH nije ni mogao biti raspisan i održan bez pristanka predstavnika sva tri naroda, pa se 1. mart u Republici Srpskoj zbog toga i poznatih tragičnih događaja i ubistva Nikole Gardovića na Baščaršiji, ne slavi.

Takođe, poznato je da BiH nema zakon o praznicima. U parlamentarnim tijelima Bosne i Hercegovine on nikada nije usvojen, pa po tom osnovu ne postoji datumi koji se zajedno praznuju u oba entiteta.

Prema nikad usvojenom prijedlogu Zakona o praznicima, praznici Bosne i Hercegovine su: Nova godina, Prvi maj – Međunarodni praznik rada, Deveti maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, kao i Dan podrške žrtvama nasilja 26. juna.

Osim 1. marta postoji još nekoliko spornih datuma. Samo u Federaciji BiH se kao "Dan državnosti" slavi 25. novembar, dan zasjedanja ZAVNOBIH-a tokom Drugog svjetskog rata u Mrkonjić Gradu, dok se samo u Republici Srpskoj par dana ranije 21. novembra praznuje Dan potpisivanja Opšteg okvirmog sporazuma za mir u BiH u gradu Dejtonu.

Mnogo varnica izaziva i 9. januar, Dan Republike Srpske, koji u Sarajevu smatraju neustavnim i nelegalnim, a tokom kojeg se u Banjaluci organizuje svečana parada i ističu zastave na institucijama i domovima.

Takođe, u dijelovima Federacije gdje je hrvatski narod većinski 1. mart i 25. novembar se sasvim simbolično obilježavaju, a najčešće u potpunosti ignorišu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

.,,

Muslimani slave ubistvo starog svata i pocetak rata.Nece Bakir ginuti i ici u rov ali svi guraju sirotinju i bijedu.Za Srbe je to dan žalosti.

MONDO REPORTAŽE