• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pripadnici EUFOR-a na Sokocu: Bjelica apelovao da ne budu kod škole (FOTO)

Autor Dragana Božić

Opština Sokolac danas je saopštila da vojnici EUFOR-a drugi dan na području Sokoca sprovode određene aktivnosti što je izazvalo zabrinutost i nemir kod građana.

 Bjelica apelovao na EUFOR da ne budu kod škole Izvor: Opština Sokolac

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica kaže da je prisustvo EUFOR-a na parkingu osnovne škole, Srednjoškolskog centra Vasilije Ostroški, te kod dječijeg igrališta kod fontane, pod punom ratnom spremom i borbenim vozilima zabrinulo roditelje, ali I sve u ovoj lokalnoj zajednici.

"Premda se kaže da su tu da 'osjetimo bezbjednost' prije da su uspjeli da nas podsjete na rat, na sve strahote koje pokušavamo da zaboravimo. Кao načelnik opštine Sokolac želim da poručim i pripadnicima rumunskih snaga u sastavu EUFOR Alteje, odnosno svim pripadnicima i rukovodstvu vojnih snaga Evropske unije Althea koji su u Bosni i Hercegovini sa zadatkom nadgledanja sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da te zadatke obavljaju nesmetano i profesionalno. Za te zadatke nema potrebe da budu u blizini škola, dvorane, dječijih igrališta. Odatle ne prijeti nikakva opasnost ni miru, ni bezbjednosti, a ni BiH", poručio je Bjelica.

Izvor: Opština Sokolac

Bjelica navodi kako nema potrebe da ih iko podsjeća na rat i strahote.

"Ionako to teško zaboravljamo. Baš u ove dane je započelo i bombardovanje Srbije 1999. godine, rane su svježe, a nezadovoljstvo zbog nepravde je i danas prisutno. NATO je bombardovao i Republiku Srpsku 1995. godine. Opsjedao je naše stadione, spuštao se helikopterima tokom utakmica, nadlijetao i plašio zvukom, bacao letke i šta sve ne. Zbog svega toga pojačano prisustvo koje za cilj ima navodno 'osjećaj sigurnosti i bezbjednosti' zapravo kod stanovnika Sokoca i Romanije stvara sve suprotno, unosi nemir, povećava gnjev i loše uspomene", dodao je.

Bjelica je apelovao da za provođenje misije EUFOR nema razloga da plaši djecu, kao ni da paradira ulicama.

"O bezbjednost i sigurnosti naših ulica brine Policija Republike Srpske", kaže Bjelica.

Izvor: Opština Sokolac

Podsjećamo, pripadnici EUFORA pojačali su prisustvo u BiH sa 500 vojnika koji su raspoređeni u BiH, a građanima su saopštili da će vidjeti povećan nivo patroliranja, uključujući i laka oklopna vozila i pješake.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač juče je rekao da nema razloga za zabrinutost zbog pripadnika Eufora na ulicama.

(MONDO) 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE