• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog Dodikovog veta na odluke u CIK BiH: U ponedjeljak nova posebna sjednica NSRS

Autor Brankica Spasenić

Posebna sjednica Narodne skupštine RS, 30. po redu u aktuelnom sazivu, biće održana u ponedjeljak s početkom u 12 sati.

 Posebna sjednica NSRS Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Sazvana je na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a kojem je odobreno uvodno obraćanje do 30 minuta. Takođe je i dozovljeno  prisustvo predstavnicima Kancelarije Evropske unije.

Na dnevnom redu je samo jedna tačka, ali je raspoređena po odjeljcima i radi se o pet tačaka na koje Dodik nije dao saglasnost na sjednici Predsjeništva BiH i uložio veto. Dvije se tiču Centralne izborne komisije BiH (CIK), a tri ocjenjivanja pismenosti učenika u RS i FBiH.

Potpredsjednik NSRS Denis Šulić je kazao da Kancelarija OHR-a nije tražila prisustvo ovoj sjednici, a podsjetio je na svoj raniji stav da nisu dobro došli u NSRS i rekao je da ostaje pri tim stavovima.

Komentarišući izjave visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita u kojima poziva skupštinu RS da povuče Zakon o imovini uz poruku da se u protivnom “mogu součiti sa sankcijama”, Šulić je rekao da on nema legitimitet da to čini.

“On nema legitimitet i nema pravo da poziva poslanike u NSRS na bilo kakvo djelovanje. Mi smo legalno izabrani narodni poslanici. Svaki narodni poslanik ili odbornik ima veći legitmitet da pozove Bundestag da bilo šta donesen, nego da Šmit poziva”, istakao je.

Dodikov savjetnik Radovan Kovačevič je podvukao da svaki put kada bilo kome u BiH padne na pamet pregalsavanje, Dodik neće oklijevati da iskoristi mehanizme koje mu je omogućio Ustav, Dejtonski sporazum i poslovnik Predsjedništva BiH.

“Neće se umoriti nikada, kada je u pitanju zaštita interesa RS. Svaki put kada druga dva člana Predsjedništva budu smatrali da je dobro da preglasaju RS, Dodik će iskoristiti ustavnu mogućnost da proglasi povredu vitalnog interesa RS”, rekao je Kovačević.

Komentarišuči posljednje Šmitove izjave, Kovačević je kazao da niko u Republici Srpskoj “neće pokleknuti pod prijetnjama”.

Igor Crnadak, poslanik PDP-a je rekao da se nastavlja poigravanje sa institutom vitalnog interesa RS.

“To se treba koristiti samo kada je ugrožena RS i kada joj prijeti opasnost. SNSD mlatara time samo za dnevnu korist”, rekao je Crnadak.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

H

Crnadak nema hrabrosti podržati Dodika,nego je bolje "izdajnički i kukavički",biti protiv RS koja mu daje platu i građana,koji su poreski obveznici.Takve kukavice netreba više birati na izborima.RS i njeni narodi,trebaju jaku,složnu i hrabru poziciju i opoziciju,sva je bagra napala na Srbe.

MONDO REPORTAŽE