• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istorijski dan za Laktaše: U istom danu dobili od Vlade 10 miliona maraka, status grada, ali i njemačke investicije

Autor Nikolina Damjanić

Sada već bivša opština Laktaši u istom danu dobila je od Vlade Republike Srpske investicije vrijedne 10 miliona maraka, ali i status grada izglasan od strane poslanika u NSRS.

 Laktaši u istom danu dobili status grada i investicije Vlade Izvor: YouTube - printscreen

Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku da se iz sredstava namijenjenih za javne investicije za 2022. godinu izdvoje sredstva za projekte na području opštine Laktaši, rodnom kraju srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, među kojima je najvredniji izgradnje srednjoškolskog centra.

Izgradnja ovog centra sa pristupnom infrastrukturom vrijedna je šest miliona maraka.

Biće finansirana i izgradnja vrtića u Velikom Blašku, za koji će biti izdvojeno 800.000 KM, ali to nije sve. Osim navedenog projekta, iz javnih investicija će biti finansirana regulacija dijela vodotoka Stupčevica u Trnu u opštini Laktaši, te izdvojena sredstva za rekonstrukciju Trga palih boraca i centralne pješačke zone u Karađorđevoj ulici, izgradnju putne infrastrukture u opštini, kao i pješačke staze uz magistralni put Klašnice – Derventa.

Ubrzo nakon investicija, Laktaši su, po hitnom postupku dobili status grada, iako nemaju zakonom propisanih 50.000 stanovnika. Ipak, Trebinje, kao regionalni centar Hercegovine, je primjer da uz posebnu studiju opravdanosti status grada dodijeli i u slučaju manjeg broja stanovnika.

Iako su poslanici u NSRS juče imali burne rasprave na tu temu, danas se okrenula ploča, pa su su obistinile najave lidera SNSD-a od prije skoro dva mjeseca.

Zanimljiva je bila izjava poslanika Borisa Spasojevića (SNSD), koji je dao slikovit primjer zašto bi ova opština trebalo da postane grad.

"Još u starijem kamenom dobu, u paleolitu, 10.000 godina prije naše ere, ovdje je bilo naselje. Kasnije su Rimljani tu otvorili terme, današnu banju, ali najdinamičniji razvoj su Laktaši započeli osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je na čelo opštine došla garnitura mladih pametnih rukovodilaca, u kojoj je bio i Milorad Dodik", rekao je Spasojević.

Međutim, ova dojučerašnja opština ispunjava druge kriterijume za sticanje statusa grada, i to one koji se odnose na privrednu razvijenost i prihode.

U međuvremenu, u Laktašima je održana sjednica Skupštine opštine, na kojoj je načelnik Milorad Bojić najavio da se danas donosi posebna odluka o investicijama njemačke kompanije “Mahle Electric", koja, prema njihovim riječima, gradi jedan od najvećih proizvodnih objekata u auto industriji u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Ova kompanija već posluje u Laktašima, ali sada je najavljeno njeno proširenje.

Podsjećamo, Milorad Dodik je još u februaru pojasnio da Laktaši trebaju da dobiju status grada, te najavio i nove investicije.

"Laktaši su po uplati PDV treća opština u Republici Srpskoj, te ispunjavaju uslove da postanu grad ", izjavio je Dodik.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE