• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Strane delegacije nisu došle u Donju Gradinu zbog ruskog ambasadora, to je uvreda

Autor Vesna Kerkez

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je pravi razlog nedolaska stranih delegacija na komemorativni skup u Donju Gradinu dolazak ruskog ambasadora u BiH, te da je takav postupak uvreda, jer jasenovačke žrtve "nisu ubijene prije 24 časa".

 h_99444731.jpg Izvor: ANTONIO BAT/EPA

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Jasenovac danas su u Spomen-području Donja Gradina prisustvovali ambasadori Rusije Igor Kalabuhov, Srbije Aleksandar Đorđević i predstavnici kineske Ambasade.

Dodik je rekao da djeluje cinično i jadno to što neki strani izaslanici nisu prisustvovali.

"Pravi razlog je što je tu bio ambasador Rusije. Mi smo pozvali sve ambasadore, a kad su dobili pozive onda je počelo, ne tako direktno, pozivanje naših ljudi iz protokola i da se ukazuje da bi bilo dobro da tu ne bude ruski ambassador", rekao je Dodik novinarima u Kozarskoj Dubici.

Kad im je rečeno da su svima poslali poziv, pa ko dođe, Dodik je naveo da su onda oni učinili taj, "pomalo naivan, gotovo nepodnošljivo ciničan gest".

Možda će vas zanimati

Prema njegovim riječima, Gradina nije mjesto koje se desilo prije 24 časa, već prije više decenija, a sada počinju da nemušto objašnjavaju šta se tu izgovara, “kako se osuđuju ovi ili oni, Nijemci”.

"Nijemci su bili ovdje, pobili su naš narod, šta je tu problem? Niko to nije rekao sadašnjim Nijemcima, nego se govori o istorijskoj činjenici da je to tako. Nismo mi valjda sami sebe okupirali, pa sami sebe ubijali? Ubijali su nas i pobili naš narod ustaše, a njihovi šefovi i mentori su bili Nijemci", istakao je Dodik.

To je tako, dodao je, svidjelo se to njima ili ne, ne moraju nikada da dođu.

Možda će vas zanimati

Dodik smatra i da su morali da privuku Kristijana Šmita, koji se predstavlja kao visoki predstavnik, pa su na inicijativu njemačke ambasadorke to i prihvatili.

"Vidjećemo na koji način ćemo sarađivati sa njima. Ovo je uvreda bez obzira što su navodno htjeli da se poklone žrtvama. Ovo je dan, institucionalni, kada se to radi, a u svojstvu građanina se tamo može doći svaki dan" – naglasio je Dodik.

On je ponovio da je poznato da se dan sjećanja na jasenovačke žrtve obilježava prve nedjelje poslije pravoslavnog Vaskrsa.

"Oni ne drže do toga, ne drže ni do ničega. Oni govore sami o sebi, ja znam kako ću se odnositi prema tome", rekao je Dodik.

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovog najvećem stratišu Donjoj Gradini prisustvovali su zvaničnici Republike Srpske i Srbije.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE