• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ponosan sam što sam bio pripadnik Vojske RS i komandir čete Vojne policije

Autor Nikolina Damjanić

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas da je Vojsku Republike Srpske stvorio srpski narod i da je zato narodna i odbrambena.

 Milorad Dodik Izvor: Mondo - Slaven Petković

Dodik kaže da je i 9. januar, uz 12. maj najznačajniji datum u istoriji Republike Srpske.

On je na centralnoj svečanosti u banjalučkoj kasarni "Kozara", povodom obilježavanja 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske, naglasio da je ratni put Vojske Republike Srpske, odnosno svih njenih vojnika, podoficira i oficira bio častan.

"Vojska Republike Srpske nesumnjivo je u temeljima Republike Srpske, rezultat njenog djelovanja jeste odbrana života, vjekovnih ognjišta i materijalnih sredstava", naveo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je ocijenio da bi bez Vojske Republike Srpske narod bio izložen stradanjima, hajci neprijateljske vojske i zločinima.

Dodik je rekao da se Vojska Republike Srpske časno borila u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, bila je odbrambena formacija koja nije vodila rat izvan etničkih srpskih prostora, a za to je dokaz Dejtonski sporazum, odnosno teritorija koju je dobila Srpska.

On je ponovio da je svjedok da su odluke o formiranju Republike Srpske i njene vojske dvije najvažnije koje su donesene.

"Vojska Republike Srpske je ratovala u skladu s međunarodnim pravom i nije ono što su mnogi pokušali da joj pripišu. Vojska Republike Srpske, generali i oficiri su časni i bili su najbolje što je narod imao", rekao je Dodik i dodao da mu je žao što je ukinuta.

On je napomenuo da treba osuditi pojedince koji su činili zločine, ali da to ne može da zasjeni ideju naroda da ima svoju vojsku.

Dodik smatra da se Srbi razlikuju od onih koji su bili podanici na prostorima BiH.

On je pozvao pripadnike Trećeg pješadijskog (Republika Srpska puka) Oružanih snaga BiH da ne dozvole da se izgubi srpski karakter vojske i podsjetio da je NATO bombardovao srpski narod osiromašenim uranijom.

Dodik kaže da je potrebno očuvati mir u BiH, te da je dužnost vojnika da bude očuvan uz potrebu da ostanu u kasarnama, osim ako bude ugrožena sloboda naroda.

Dodik je ponovio da je ponosan što je bio pripadnik Vojske Republike Srpske i komandir čete Vojne policije.

Govoreći o misiji EUFOR-a Altea, Dodik je rekao da može da ostane u BiH, ali da ne podržava da se dopuni njemačkim vojnicima.

"Njemački vojnici ovdje, sa stanovišta vojnog prisustva, ne asociraju na dobra vremena i dobar položaj za naš narod. Altea je dobrodošla ako ostane u kasarnama, ali ne može da paradira ulicama", rekao je Dodik.

On je ponovio da je sloboda za srpski narod ključna stvar, koje nema bez države i vojske.

"Tamo gdje ih nije bilo, Srbi su bili poklani, ubijeni. Tako je bilo u Jasenovcu i ostalim stratištima i uvijek se pitam da li bi tako bilo da je tada postojala Vojska Republike Srpske", dodao je Dodik.

On je naveo da je srpski narod doživo mnogo nepravdi, kao i kada je bombardovan.

"Uprkos dešavnjima u svijetu moramo ovdje sačuvati mir. I sada pokušavaju da nam oduzmu nadležnosti, kao što je imovina. Ovo pitanje je riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i sugurno je da nećemo dati ono što nam pripada. Čekaju nas teški mjeseci i godine u očuvanju naše samostalnosti, a Srpska je spremna da poštuje Dejtonski sporazum", zaključio je Dodik.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

(SRNA)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Kako to

Če

@Zole na aerodromu Mahovljani citavih mjesec dana

MONDO REPORTAŽE